BORIS COTA

'Za visoke kamate kriva je Vlada, a ne banke'

29.08.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Ekonomski savjetnik predsjednika Republike Boris Cota, u razgovoru za Jutarnji list rekao je da za visoke kamate nisu krive banke, nego Vlada

Komentirajući SDP-ov prijedlog o zakonskom reguliranju kamatnih stopa, Cota je rekao da se država ne bi trebala miješati u poslovnu politiku banaka, pa tako ni u to kako one formiraju kamatnu stopu. Vlada se, kaže Cota, treba brinuti o tome kako da razvija konkurentno okruženje, da poboljšava poslovnu klimu, vodi vjerodostojnu ekonomsku politiku, promiče vladavinu prava pa će se smanjiti premije rizika i profitne stope banaka.

'Ako se ustanovi da na bankarskom tržištu eventualno postoji oligopol, onda se može razgovarati o dodatnom reguliranju banaka', rekao je Cota za Jutarnji list

Na pitanje je li se mogla izbjeći drama oko zaduživanja banaka, Cota kaže da su dužnici preuzeli i tečajni rizik, koji je nažalost došao na naplatu. 'Povećanje udjela loših kredita zabrinjava više nego rast tečaja švicarskog franka', smatra predsjednikov savjetnik.

Upitan da prokomentira kritike Josipa Friščića prema bankama i guverneru, Cota kaže da je 'HNB dugo i mukotrpno gradi svoj kredibilitet'.

Buduća Vlada, smatra Cota, već sada mora znati koje će mjere ekonomske politike poduzeti kada dobije povjerenje, a preduvjet za to je odlučnost u provođenju reformi.