Novac BEZ VALUTNE KLAUZULE

HPB nudi stambene kredite u kunama

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvjestila je kako je odlučila građanima ponuditi novi proizvod – stambeni kredit u kunama, bez vezanosti uz valutnu klauzulu

Tu odluku banka temelji na kontinuiranom poboljšanju poslovnih rezultata i financijskih pokazatelja, povoljnoj valutnoj i ročnoj strukturi izvora sredstava, kao i dobroj likvidnosnoj situaciji, navodi se u priopćenju.

Uvjeti uz koje će banka odobravati stambene kredite u kunama razlikuju se od onih s valutnom klauzulom po kamatnoj stopi koja će biti za pola postotna boda viša, navode iz HPB-a.

Podsjećaju da je ta banka među prvima snizila kamatnu stopu na stambene kredite s valutnom klauzulom u eurima početkom godine ispod pet posto za pojedine kategorije klijenata, dok redovna stopa na tu vrstu kredita iznosi 5,95 posto.

Za osiguranje stambenog kredita u kunama klijentima su na raspolaganju tri modela, a jedan od modela podržava i varijantu odobravanja kredita bez jamaca.

Kao instrumente osiguranja korisnici kredita mogu koristiti i namjenski depozit, hipoteku na nekretninu, policu životnog osiguranja ili udjele u fondovima HPB Investa.

Rok otplate kredita je do 30 godina s mogućnošću ugovaranja počeka od 12 mjeseci.

Kredit se može iskoristiti i za otplatu ranije realiziranih stambenih kredita u HPB-u ili drugim bankama, navode iz HPB-a.

Podsjećaju da je ta banka banka do sada svojim klijentima nudila stambene kredite s valutnom klauzulom u eurima, dok krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima nisu nikada bili dio ponude HPB-a.

S obzirom na svoj specifični položaj na bankarskom tržištu u zemlji i veliku povezanost upravo sa štednjom i depozitima u domaćoj valuti, donijeta je odluka da se stambeni krediti u kunama uvrste u ponudu banke u trajanju do kraja ove godine, navode iz HPB-a.

Dodaju i da će eventualno produljenje ponude stambenih kredita u kunama ovisiti o daljnjoj situaciji na tržištu i procjenama izloženosti banke valutnom, kamatnom i likvidnosnom riziku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još