STRAH OD RECESIJE

Crobex potonuo više od dva posto

19.08.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Oštar pad svjetskih burzovnih indeksa prenio se u nešto manjoj mjeri na domaće tržište kapitala. Nakon sat vremena trgovanja, Crobex indeks Zagrebačke burze potonuo je u crveno 2,19 posto, uz slab intenzitet trgovanja

Kako se domaće dioničko tržište nije značajnije oporavilo od prošlotjednog potopa, ovoga puta izostala je panična reakcija investitora. Redovni promet dostigao je osam milijuna kuna.

Najviše se trguje dionicom Hrvatskog telekoma čija cijena je oslabila za 3,41 posto, spustivši se ispod 240 kuna. Pad cijena veći od pet posto pretrpjele su dionice holdinga Đuro Đaković (-5,54 posto), Ingre (-5,64 posto), Istraturista (-9,43 posto), Jadroplova (-7,70 posto), Magme (-5,51 posto) i Zagrebačke banke (-9,97 posto).

Uslijed rastućih strahova od globalne recesije i dužničkih problema u eurozoni, globalni burzovni indeksa u oštrom su padu drugi dan zaredom.

Trenutno je frankfurtski DAX u minusu više od tri posto, a francuski CAC i londonski FTSE oko dva posto. Pod najvećim pritiskom su dionice u bankarskom sektoru zbog straha od potencijalnih gubitaka do kojih bi moglo dovesti zaoštravanje dužničke krize.