POBJEDNIČKA SERIJA

Crobex prkosi recesiji

23.03.2009 u 15:59

Bionic
Reading

Povoljna kretanja na azijskim i europskim burzama ohrabrila su domaće ulagače pa je i danas nastavljena dobitnička serija. Crobex je tijekom cijelog dana jačao i na kraju završio u plusu čak 3,25 posto preskočivši psihološku granicu od 1.400 bodova. Mini euforija nije utjecala na rast redovnog prometa koji je dostigao svega 21,5 milijuna kuna

Glavni generatori rasta i danas su bili građevinari, među kojima su milijunske promete postigli Dalekovod i IGH. Dalekovod je nastavio pobjednički niz dostigavši razinu od 305 kuna, a IGH se podigao iznad 2.300 kuna. Zbog naglog porasta cijene tijekom dana nakratko je obustavljeno trgovanje dionicama Hidroelektre i Ingre, a značajan rast zabilježili su Viadukt i Industrogradnja.

Atlantska plovidba je sa 2,29 milijuna kuna prometa predvodila rast brodarskih dionica. Uz Atlantsku, solidan skok cijene ostvario je Jadroplov, dok je Tankerska plovidba pretrpjela korekciju. Nakon solidnog oporavka, BDI indeks vozarina za rasute terete posljednjih je dana na silaznoj putanji i trenutno iznosi 1.782 boda.

Najviše prometa (3,5 milijuna kuna) prikupila je dionica T-HT-a, čija je cijena ostvarila blagi rast na zaključnih 205 kuna. Među istaknutim dobitnicima našli su se i dionice holdingaĐuro Đaković, Diokija, Končar Elektroindustrije, Kraša, Leda, Petrokemije, Vira i Zagrebačke banke.

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su treći dan zaredom bili na dobitku, predvođeni financijskim sektorom u kojem su dionice porasle nakon što je službeni Washington objavio plan uklanjanja do 1.000 milijardi dolara 'teške' opasne imovine iz bilanci banaka.

Dnevni pregled dionica na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje