RAST GRAĐEVINARA

Crobex nastavlja zelenu seriju

23.03.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Povoljna kretanja na azijskim i europskim burzama ohrabrila su domaće ulagače pa je i danas nastavljena dobitnička serija. Na otvaranju je Crobex poskočio preko jedan posto nakon čega je uslijedilo trgovanje niskog intenziteta. Do 12 sati rast Crobexa dostigao je 1,27 posto, uz svega 6,7 milijuna kuna redovnog prometa

Trenutačno je najlikvidniji T-HT, unatoč činjenici da je prikupio samo 1,15 milijuna kuna prometa. Dionicom T-HT-a trguje se uz male oscilacije, a zadnja cijena iznosila je 204 kune. Atlantska plovidba sa 0,8 milijuna kuna prometa predvodi rast brodarskih dionica. Uz Atlantsku, solidan skok cijene bilježe Jadroplov i Uljanik plovidba. Nakon solidnog oporavka, BDI indeks vozarina za rasute terete, posljednjih je dana na silaznoj putanji i trenutačno iznosi 1.782 boda.

Najveći utjecaj na rast Crobexa i dalje imaju građevinari. Siloviti rast nastavili su IGH, Dalekovod, Ingra, Hidroelektra i Viadukt. Dionica IGH prikupila je najviše prometa (0,96 milijuna kuna) dostigavši cijenu od 2.260 kuna.

Među istaknutim dobitnicima našli su se i Končar Elektroindustrija, Kraš, Ledo, Petrokemija, Viro i Zagrebačka banka.