Novac BALON DOGOVOR S BANKARIMA

Vlada uspjela dogovoriti tečaj od 5,8 kuna za švicarac

Iako će model za spas dužnika u švicarskim francima službeno biti predstavljen tek u srijedu, u javnost su iscurili zaključci dogovora ministrice financija Martine Dalić, guvernera HNB-a Željka Rohatinskog te šefova vodećih banaka. Prihvaćen je prijedlog premijerke da se tečaj švicarca zabetonira na 5,8 kuna. Zauzvrat, Vlada bankama neće uvesti porez na aktivu

Prema dostupnim informacijama, ministrica Dalić i bankari postigli su dogovor da se ide na model balona, što znači da će dužnici u definiranom roku otplaćivati kredit po fiksnom tečaju, a razliku između fiksnog i tržišnog tečaja plaćati poslije.

'Susret je bio vrlo konstruktivan, što se za prethodne razgovore baš i ne bi moglo reći', priznao je jedan bankar za Jutarnji list. Izostanak ministara Đure Popijača i Domagoja Miloševića, čini se, olakšao je pregovore, a i bankari su ovaj put došli s malo ambicioznijim pristupom.

Niža razina tečaja podrazumijeva da će biti veći dio otplate kredita koji ide na balon. Banke su pristale i na postupno spuštanje osnovnih kamatnih stopa na švicarce, što će dodatno smanjiti iznos rate. Međutim, to ipak neće biti onako kako je tražila Vlada, da se kamate vrate na početne pozicije kada je realiziran kredit.

Ostalo je otvoreno pitanje iznosa kamatne stope za dio duga koji ide u balon, koji čini razliku između fiksnog i tržišnog tečaja, kao i rok njegova trajanja. Vlada traži da ona bude nula, a banke predlažu da iznosi oko četiri posto. Računa se da bi na kraju mogla biti od dva do tri posto. Rok trajanja balona, pak, teško će iznositi deset godina, kao što predlaže Vlada. Vjerojatniji je rok od pet do šest godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još