PRVO POLUGODIŠTE

Varteks povećao prodaju, ali i gubitak

03.08.2011 u 10:42

Bionic
Reading

Varteks, najveća domaća tekstilna i modna tvrtka, uspjela je u prvom polugodištu povećati prihode od prodaje za sedam posto u odnosu na isto razbolje lani, odnosno sa 127 na 136 milijuna kuna. Međutim, poslovanje je ipak završila s gubitkom od 31 milijun kuna, što je zamalo dvostruko više nego u prvom polugodištu prošle godine, kada je iznosio 17,5 milijuna kuna

Ovogodišnji polugodišnji gubitak Varteksa prije svega je posljedica osjetnog smanjenja ostalih poslovnih prihoda. Oni su, naime, s lanjskih 26 milijuna kuna pali ispod osam milijuna kuna. Istodobno, smanjeni su i financijski prihodi za oko 2,5 milijuna kuna, dok su financijski rashodi ostali na približnoj istoj razini – oko 11 milijuna kuna.

Iako su poslovni rashodi ostali na približno istoj razini, odnosno povećani su sa 163 na 164 milijuna kuna, njihova je struktura znatno izmijenjena. Vrijednost zaliha smanjena je sa 10 na četiri milijuna kuna, a troškovi osoblja sa 60 na 46 milijuna kuna. Samo za plaće i nadnice izdvojeno je osam milijuna kuna manje, što je posljedica smanjenja broja zaposlenih, budući da su primanja većine zaposlenika na zakonskom minimumu ili blizu njega.

Zbog manjeg broja zaposlenih, kao i njihovih skromnih primanja, troškovi osoblja danas su dvostruko manji u odnosu na materijalne troškove, dok su u istom razdoblju lani bili gotovo izjednačeni. Naime, za sirovine, materijal i ostale slične troškove Varteks je u prvom polugodištu 2010. Godine izdvojio 65 milijuna, a ove godine čak 90 milijuna kuna. Dok su troškovi prodane robe smanjeni za dva milijuna kuna, troškovi sirovina i materijala porasli su sa 27 na gotovo 33 milijuna kuna, a ostali vanjski troškovi povećani su za čak 20 milijuna kuna, odnosno sa 11 na 31 milijun kuna.