NEZADRŽIVI RAST

Novi rekordni tečaj franka na 6,54 kune

01.08.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u ponedjeljak u odnosu na prethodnu tečajnicu ojačala prema euru i i dolaru, a ponovo oslabila prema švicarskom franku, za 0,46 posto, pa je franak dosegnuo novu rekordnu visoku vrijednost srednjeg tečaja od 6,542419 kuna

To pak znači novi, u već čitavom nizu, udara za građane koji imaju gotovo 30 milijardi kuna kredita vezanih uz švicarski franak, a riječ je o stambenim kreditima i kreditima za kupnju automobila.

U ukupnim stambenim kreditima oni indeksirani u franku imaju udjel veći od 42 posto, a u kreditima za kupnju automobila od 47 posto.

U ponedjeljak utvrđeni tečaj franka veći je za oko 23 posto nego prije godinu dana, za 36 posto u odnosu na isto vrijeme 2009., a za gotovo 50 posto je veći nego na početkom kolovoza 2008. godine. To znači da je najnoviji tečaj franka za više od dvije kune veći nego što je to bio prije tri godine.

Na međunarodnim valutnim tržištima u ponedjeljak je švicarska valuta ojačala unatoč dogovoru demokrata i republikanaca u američkom Kongresu koji omogućuje da SAD izbjegnu katastrofu zbog nemogućnosti otplate svojeg duga i smanjivanja proračunskog manjka.

Neizvjesnost oko ishoda razgovora demokrata i republikanaca danima je držala dolar na niskim razinama u odnosu na franak i jen. Nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama noćas objavio da je postignut dogovor, dolar se oporavio u odnosu na franak i jen, ali je ubrzo ponovno pao, oko podneva na rekordno nisku razinu 0,7814 franaka. Ulagači su tako vrlo kratko honorirali Obaminu objavu, a sada ih, navode analitičari, brine ishod glasanja u Predstavničkom domu i Senatu, kao i mogućnost da SAD izgubi najviši kreditni rejting.

Kao i dolar, tako je i euro u ponedjeljak pao na rekordno nisku razinu prema franku s tečajem od 1,1355 franaka.

Kuna je pak na tečajnoj listi HNB-a od ponedjeljka blago ojačala prema euru, za 0,04 posto, prema dolaru je ojačala za 1,06 posto, a prema funti za 0,05 posto.

Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a je 7,448544 kuna, dolara 5,160416 kuna, a funte 8,483535 kuna.