PRVO POLUGODIŠTE

HT: Prihodi pali 4 posto, dobit blago porasla

29.07.2011 u 08:37

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom u prvom polugodištu ostvario je 3,88 milijardi kuna prihoda, što je četiri posto manje nego lani, uz rast dobiti od 0,7 posto, na 828 milijuna kuna. HT je u segmentu privatnih korisnika zadržao vodeći položaj na sva tri tržišta (pokretne i nepokretne telefonije i IP-a), pri čemu je povećao broj pretplatnika u pokretnoj mreži za osam posto, a broj ADSL priključaka za 11,9 posto

U izvješću se ističe da su prihodi Grupe i dalje pod utjecajem recesije i posebnih poreznih mjera donesenih kako bi se poboljšala financijska situacija Vlade. Unatoč nepovoljnim okolnostima, povećali su se prihodi od IP-a i ICT-a, a zadržane su i solidne marže zahvaljujući rezanju troškova u cijeloj Grupi.

EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) smanjila se za 3,1 posto na 1,668 milijuna kuna, a marža EBITDA povećala se na 43,0 posto (prva polovina 2010: 42,6 posto) budući da EBITDA pada sporije od prihoda.

Dobit iz redovnog poslovanja (EBIT) smanjila se za 4,9 posto na 1,004 milijuna kuna. Istovremeno, neto dobit se povećala za 0,7 posto na 828 milijuna kuna jer je manji EBIT i više nego neutraliziran izostankom prošlogodišnje jednokratne naknade vezane uz uključenost u HT Mostar, većim financijskim prihodima i manjim oporezivanjem u odnosu na prošlu godinu.

Grupa je ostvarila korist od doprinosa Combisa u iznosu od 161 milijun kuna, ali su se ukupni prihodi smanjili za 4,0 posto na 3,883 milijuna kuna. Ako se izuzme doprinos Combisa, prihodi Grupe bili su manji za 6,7 posto.

Prihodi od govornih usluga smanjili su se za 12,8 posto kao rezultat zamjene nepokretne telefonije pokretnom, pritisaka na cijene na tržištima nepokretnih i pokretnih komunikacija, manjih cijena završetka poziva i manjih prihoda od nepokretne telefonije na veleprodajnoj razini.

Prihodi od ostalih usluga povećali su se za 115,5 posto, u velikoj mjeri zahvaljujući konsolidaciji Combisa. Doprinos Iskona konsolidiranim prihodima Grupe iznosio je 81 milijun kuna (prva polovina 2010: 62 milijuna kuna) zahvaljujući rastu njegove baze pretplatnika širokopojasnih usluga i IPTV-a.

Prihodi od pokretne telefonije ponovno su bili pod udarom poreza na usluge u pokretnim mrežama od šest posto koji je Vlada nametnula u kolovozu 2009. i koji se izravno odbija od prihoda. Utjecaj poreza od šest posto u prvoj polovini 2011. iznosio je 71 milijun kuna.

Ukupni konsolidirani troškovi redovnog poslovanja prije amortizacije smanjili su se za 2,4 posto na 2,342 milijuna kuna u 2011. u odnosu na 2,398 milijuna kuna u 2010. Manji troškovi redovnog poslovanja ostvareni su u prvom redu zahvaljujući provedbi brojnih inicijativa za rigoroznu kontrolu troškova, padu troškova telekomunikacijskih usluga i smanjenju vrijednosnog usklađenja imovine, što je i više nego neutraliziralo konsolidaciju troškova Combisa za punih šest mjeseci u prvoj polovini 2011. i veće troškove trgovačke robe povezane s promocijom usluga pokretnih komunikacija.

'T-HT je ostvario solidne rezultate usprkos izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Do dugo očekivanog oporavka još nije došlo, što je rezultiralo daljnjim utjecajem negativnih čimbenika na naše poslovanje, uključujući visoku stopu nezaposlenosti, sve manju potrošnju i daljnje povećanje nepodmirenih dugovanja. Kao posljedica navedenoga, naši prihodi su se smanjili četiri posto. Usprkos ovim izazovima, intenziviranim regulatornim i konkurentskim pritiscima, naša predanost uslugama visoke kvalitete, unapređenje marketinških nastojanja i uvođenje novih ponuda omogućili su nam da zadržimo vodeći položaj na hrvatskome telekomunikacijskom tržištu.

Prihodima Grupe doprinijela je prošlogodišnja akvizicija Combisa, pružatelja ICT usluga, a naša je kontinuirana usmjerenost na smanjenje troškova dovela do povećanja marže EBITDA-e. Izgledi za oporavak nacionalnoga gospodarstva u drugoj polovini godine su neizvjesni. Istovremeno, naše je poslovanje pogođeno naknadom nametnutom telekomunikacijskom sektoru i nedavnim promjenama regulatornog okruženja, a postojeće regulatorne mjere i dalje djeluju nepoticajno na ulaganja u komunikacijsku infrastrukturu sljedeće generacije koja bi osigurala uvelike potrebnu podršku razvoju hrvatskoga gospodarstva', izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor T-HT-a.