DIONIČARI VAŽU PONUDE

Zagrebačka burza pred prodajom

19.03.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Hrvatsko tržište kapitala bez integracija nema svijetlu budućnost, suglasili su se sudionici trećeg HPB financijskog foruma na temu 'Financijsko tržište Hrvatske i njegova uloga u regiji'. Temeljno pitanje koje je postavljeno na forumu bilo je hoće li Zagrebačka burza odigrati ulogu lidera u regiji ili će prije toga postati meta preuzimanja

Sudeći prema riječima Marijana Palića iz brokerske kuće Auctor, koja raspolaže s punomoćima koje predstavljaju 65 posto temeljnog kapitala burze, puno vjerojatnija opcija je prodaja Zagrebačke burze. 'Nova zakonska regulativa stavila je male brokerske kuće pred gotov čin tako da im je prodaja dionica burze nužna kako bi došli do sredstava za preživljavanje', rekao je Palić.

Palić nije želio otkriti hoće li će kupac biti Bečka burza ili Varšavska burza, ustvrdivši da dioničari zasad nemaju jedinstveni stav. Ipak, naznačio je da je logičniji kupac Bečka burza budući da austrijske banke već drže udio i u Zagrebačkoj i u Bečkoj burzi.

Palić je izrazio i nezadovoljstvo dioničara zbog nedovoljne aktivnosti burze u pogledu regionalnog širenja te privlačenja inicijalnih javnih ponuda.

Predsjednik uprave Zagrebačke burze Roberto Motušić pojasnio je razloge zbog kojih dosadašnji pokušaji regionalnog širenja nisu imali rezultata. Namjera preuzimanja Crnogorske burze nije ostvarena jer nije došlo do spajanja dviju postojećih burza u Crnoj Gori što je bio osnovni preduvjet za pregovore. Pokušaj preuzimanja Makedonske burze propao je pak zbog odgađanja tendera.

U raspravi su sudjelovali i Josip Protega, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, Marinko Papuga, član uprave Hrvatske poštanske banke te Zrinski Pelajić, nezavisni konzultant.