NA ZAHTJEV HANFE

Škegrin nekretninski fond rasprodaje portfelj

06.07.2011 u 16:08

Bionic
Reading

Quaestus nekretnine, zatvoreni investicijski fond koji vode Borislav Škegro i Tomislav Matić, oglasio je rasprodaju svog cjelokupnog nekretninskog portfelja procijenjenog krajem 2010. na 192,19 milijuna kuna

Riječ je o pet nekretninskih projekata na koje otpada više od 70 posto neto vrijednosti imovine fonda, a svaki od njih zaseban je d.o.o. - Majerovo, P. B. Žitnjak, Hlad poljoprivreda, P. B. Inženjering i G-klasa.

No, kako doznaje Banka magazin, nije riječ o tome kako fond planira likvidaciju.

Oglasom se ispunjavaju nalozi iz Hanfina Rješenja izdanog u siječnju ove godine kojim se traži redistribucija strukture ulaganja.

Prema riječima Tomislava Matića oglas za prodaju portfelja dio je strategije ulaganja i dezinvestiranja, s obzirom na to da su projekti pripremljeni za tržište i spremni za djelomične ili potpune izlaze. Naime, Fond je od ulaganja u pojedine projekte planski pokrenuo primjenu odgovarajućih strategija za svaki projekt kako bi se u roku od tri do pet godina oni pripremili za izlaz.

Neki su projekti trebali dodatno urbanističko uređenje, a neki financijsko i/ili operativno restrukturiranje. Također je trebalo izraditi marketinške materijale te formirati izlazne strategije za pojedine projekte. Novac generiran od takvih izlaza koristit će se za nova ulaganja Fonda, kaže Matić. On također dodaje kako je 'politika Fonda da ne objavljuje više detalja kako bi se zaštitila njegova pregovaračka pozicija i interesi dioničara'.

'Možemo reći da ima interesa za pojedine projekte, a o eventualnim konkretnim dogovorima javnost ćemo pravodobno izvijestiti', poručuje.

Inače, Quaestus je svoja ulaganja u nekretnine realizirao posredno, tako da je kupio udjele društava koja u vlasništvu imaju samo nekretnine i posluju samo s nekretninama. To je, tvrde, najbolja svjetska poslovna praksa koja omogućava bolju zaštićenost dioničara i bolji porezni tretman.

Naime, Hanfino je tumačenje drukčije - da struktura portfelja nije u skladu s prospektom fonda, odnosno da se ta društva u knjigama ne mogu voditi kao nekretnine, već kao trgovačka društva, te je Quaestusu, uz ostalo, naloženo usklađivanje portfelja s prospektom fonda. Stoga im je Hanfa među ostalim naložila da ulaganje u d.o.o.-e smanje do razine od 30 posto portfelja.

Quaestus se žalio na tu odluku Hanfe, no žalba ne odgađa izvršenje, pa su stoga oglasili prodaju svojih nekretninskih projekata. Poziv, kako se navodi, 'ostaje otvoren do daljnjega, a svaka ponuda će biti razmotrena u najkraćem mogućem roku, neovisno o vremenskoj dinamici pristizanja ostalih ponuda'.

Inače, u svom izvješću za 2010. Uprava Quaestusa ocijenila je da situacija na tržištu nekretnina i dalje pokazuje znakove poboljšanja sa stajališta likvidnosti tržišta i interesa potencijalnih partnera i kupaca za nekretnine u portfelju.