ANALITIČARI NAJAVLJUJU

Cijena zlata pred novim uzletom

04.07.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Analitičari Erste Groupa u svom su godišnjem izvješću o zlatu ustanovili da se potražnja investitora za zlatom udeseterostručila u 10 godina, što upućuje na to da ta roba ulazi u novu fazu rasta tržišta, a potražnju pokreću Kina i Indija. Na cijenu zlatu utjecali su i globalni monetarni programi poticaja, pa se očekuje da će tečaj razmjene između zlata i papirnatog novca i dalje rasti, a analitičari predviđaju da će ciljana cijena za zlato za sljedećih 12 mjeseci iznositi 2.000 dolara

'Od prvog Izvješća o zlatu prije pet godina, cijena zlata povećala se za +140 posto. Dugoročni cilj od 2.300 dolara koji su stručnjaci predvidjeli prije tri godine sad bi se čak mogao smatrati i previše konzervativnim', komentirao je Ronald Stöferle, analitičar za zlato Erste Groupa.

S obzirom na činjenicu da većina dugova nije niti otpisana niti otplaćena, problem prekomjernog duga još čeka na rješenje. Zato će realne kamatne stope ostati niske što pruža savršeni okoliš za zlato. Samo je nekoliko izlaza iz zamke dugovanja, smatra Stöferl, izlaz iz dužničke krize rastom kao što su to učinile SAD nakon 2. svjetskog rata, ili drastični rezovi u potrošnji i oštra konsolidacija proračuna poput Skandinavije 1990-ih.

Ogromna povećanja poreza, stvaranje inflacije, deprecijacija valute ili u konačnici državni bankrot neke su od najbolnijih opcija. Analitičar Erstea očekuje da će zlato profitirati u praktički svim ovim scenarijima.

Često se zaboravlja i da su Kina i Indija ostale najvažniji faktori u potražnji. Viši afinitet prema zlatu u kombinaciji s povećanjem raspoloživog prihoda svakako će imati pozitivni utjecaj na potražnju za zlatom. Do 2020. tržišta u nastajanju generirat će 50 posto globalnog BDP-a, dok su 2000. generirale 19 posto.

Tijekom 2000. potražnja investitora bila je zaslužna za samo 4,8 posto ukupne potražnje, a do 2010. taj je udio dosegao gotovo 40 posto. Prema analitičarima Erste Groupa, to upućuje na preokret prema snažnom uzlaznom trendu i najavljuje novu fazu rasta tržišta.