TREĆI PUT U GODINI

PBZ smanjuje kamatu na kredite u švicarcima

29.06.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Privredna banka Zagreb od 1. kolovoza dodatno će smanjiti kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova za korisnike stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima ugovorenih po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu

Iz PBZ-a su danas izvijestili da su, osim smanjenja kamatne stope, donijeli i novi prošireni paket mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u švicarskim francima (CHF).

Podsjećaju da je to tijekom ove godine drugo smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite u CHF-u, odnosno u nepunih godinu dana treće po redu. Za 0,35 postotnih bodova smanjena je kamata od 1. studenog 2010. te za 0,25 postotnih bodova od 1. svibnja 2011.

S obzirom na to da se zbog velikog jačanja franka visina anuiteta ne može osjetno smanjiti samo snižavanjem kamatnih stopa, PBZ je uz postojeće mjere i nedavno potpisan Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita ponudio poseban paket mjera.

Klijentima Banke sada je uz mjere iz Memoranduma (produljenje roka otplate, skraćenje roka otplate po kojima je prethodno izvršeno produljenje te izmjena tih ugovornih uvjeta stambenih kredita vezanih uz CHF bez naknada) na raspolaganju puno širi spektar mogućnosti te mogu kombinirati sve navedene mjere i na taj način ublažiti negativne efekte jačanja franka odnosno povećanja anuiteta preračunatog u kune.

Pri tome iz PBZ-a posebno ističu individualizirani pristup klijentima i modele s kombinacijama mjera kojima se može postići značajnije sniženje trenutačnog anuiteta uz ugovaranje novog načina otplate kredita (plan otplate kroz četiri otplatna razdoblja) sa smanjenjem anuiteta u prvom otplatnom razdoblju.

Ističu i poseban fleksibilan otplatni plan koji kroz određeno razdoblje omogućava zadržavanje visine mjesečnog obroka u kunama u okviru granica dogovorenih s klijentom, drugim riječima - radi se o fleksibilnoj prilagodbi platežnoj sposobnosti klijenta.

U paketu mjera je i mogućnost djelomične otplate kredita iz instrumenata osiguranja ukoliko su bili ugovoreni uz kredit (depozit, fond, polica životnog osiguranja), ugovaranje počeka otplate glavnice do 12 mjeseci, refinanciranje kredita s novim stambenim kreditom u eurima bez naknade za obradu zahtjeva i za prijevremenu otplatu i uz priznavanje postojeće procjene nekretnina.

Iz PBZ-a napominju da će pratiti razvoj situacije na tržištu i kretanje tečaja švicarskog franka te će sukladno tome prema potrebi donijeti i druge mjere.