DO POČETKA LIPNJA

Vraćeno pola milijarde kuna poreza

06.06.2011 u 21:36

Bionic
Reading

Do početka lipnja porezna je uprava obradila tristo tisuća poreznih prijava i vratila pola milijarde kuna preplaćenog poreza! Ovo je posljednja godina u kojoj građani mogu ostvariti pravo na povrat poreza za stambene kredite, zdravstvene usluge te premije životnog i mirovinskog osiguranja.

Među 300 tisuća obrađenih prijava nalazi se 24 tisuće građana koji su zatražili povrat poreza za stambene potrebe, 23 tisuće za zdravstvene usluge, 34 tisuće osoba prijavilo je izdatke za životno osiguranje, 8 tisuća za treći mirovinski stup, dok je najveći broj građana koristio olakšicu za dopunsko zdravstveno osiguranje – 114 tisuća.

Prosječan iznos povrata za 2010. je 1750 kuna.Te su se olakšice mogle koristiti samo za pola godine, što je vjerojatno i razlog smanjenog interesa građana za podnošenje prijava – dok ih je prošle godine bilo 1,12 milijuna, ove su godine građani predali 860 tisuća prijava. Porezne su prijave morali predavati građani koji su tijekom godine mijenjali radna mjesta i poslodavce, ali i zaposleni na područjima od posebne državne skrbi jer se njima tek na godišnjoj prijavi priznaju povećani osobni odbici.

Isplata povrata jedna je od problematičnih točaka u odnosu države i lokalnih jedinica jer je porez na dohodak prihod gradova i općina, pa je isplata povrata njihova obveza. Ministarstvo financija očekuje da će ove godine biti isplaćeno 1,7 milijardi kuna povrata. U Zagrebu je dosad obrađena četvrtina pristiglih prijava, Rijeci 15 %, Splitu 23 %, Osijeku 32 %, a Varaždinu i Sisku više od 70 %.