BURZA ROBA

SKDD pokreće trgovanje električnom energijom i CO2

Bionic
Reading

Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) predložilo je način na koji unaprijediti domaće financijskog tržište - trebalo bi pokrenuti burzu robe. Realizacija projekta nije zamišljena u idućih nekoliko godina, nego u ovoj. Koliko je riječ o ozbiljnom prijedlogu, govori i činjenica da je on istaknut u dokumentu SKDD-a koji prati poziv na Glavnu skupštinu. Radi se o izvještaju Uprave o stanju društva u 2010. godini koji je posljednjeg dana svojeg mandata potpisala bivša predsjednica Uprave Vesna Živković

'Projekt burze roba trebao bi se realizirati u 2011. godini, a između ostalog primarni zadaci bili bi organizacija trgovanja s CO2, električnom energijom te proširenje na ostale robe kao npr. žito itd. Potrebni su razni zakonski i organizacijski preduvjeti da bi se moglo započeti s izvedbom ovog projekta', stoji u dokumentu SKDD-a.

Stjepko Čičak predložen za predsjednika Uprave SKDD-a

Nadzorni odbor Središnjega klirinškog depozitarnog društva u petak je za predsjednika Uprave predložio Stjepka Čička, dok bi funkciju člana Uprave obnašao Davor Bajuk. Nakon što je Nadzorni odbor depozitorija dao svoj prijedlog nove Uprave, na redu je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga koja bi Bajuku i Čičku morala dati odobrenje za vođenje depozitorija. Stjepko Čičak sada je direktor sektora informatičkih tehnologija u SKDD-u, dok je Bajuk bivši zaposlenik depozitorija, a sada radi u Basler osiguranju.

No, koliko god ambiciozan bio prijedlog iz institucije koja svih ovih godina nije pokazivala previše agilnosti, za sada nema objektivnog načina da se taj projekt provede. U prilog tome govori i sporost uvođenja manje kompliciranih novih instrumenata na domaće tržište kapitala, kao što su derivativi ili novih tehnika trgovanja kao što je zajam vrijednosnih papira, odnosno kratka prodaja (short selling).

Unatoč tome, što je u slučaju short sellinga tehnički sve spremno, pravni okvir još nije dorečen. Ovaj prijedlog pokretanja burze roba naišao je na čuđenje aktera domaćeg tržišta kapitala. Iako je bilo kakav prijedlog unapređenja tržišta uvijek dobrodošao jer je kao takav signal da postoji volja da se tržište razvije, činjenica je da neki projekti u ovom trenutku nisu realni.

'Realno ne očekujem da će se takav projekt u ovoj godini realizirati. Imajući u vidu okolnosti, ne znam što bi se trebalo dogoditi da se takav projekt ostvari', izjavio je za Poslovni dnevnikRoman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar. Ističe kako donošenje zakonskog okvira nije nemoguće jer Sabor takav zakon može donijeti, ali to je samo 'popis lijepih želja'.

SKDD vjerojatno nema namjeru organizirati burzu robe i usluga kao servis sličan onome Hrvatske gospodarske komore (HGK) na kojoj je cilj povezivati ponudu i potražnju hrvatskih i stranih tvrtki. Hoće li nova Uprava depozitorija uopće nastaviti ideju bivše Uprave, teško je u ovome trenutku procijeniti. To ovisi o programu koji su kandidati predali na natječaju koji je završio prije tjedan dana.