FINANCIJSKA PRAVDA

Jedan posto milijunaša drži 40 posto svjetskog bogatstva

01.06.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Gotovo 40 posto svjetskog bogatstva nalazi se u rukama približno jedan posto kućanstava u svijetu, pokazala je najnovija studija, ukazujući na izrazitije nejednakosti nakon posljednje globalne krize

Broj bogatih kućanstava diljem svijeta uvećan je za 12 posto u 2010. godini, pokazala je studija The Boston Consulting Groupa. U rukama tih kućanstava lani je tako bilo 39 posto ukupnog svjetskog bogatstva, nasuprot 37 posto u 2009.

Unatoč tome što su bile glavni centar globalne financijske krize, Sjedinjene Države bilježe daleko najveći broj milijunaških kućanstva, njih 5,2 milijuna, što je za 1,3 posto više nego u 2009.

Japan je na drugom mjestu, s 1,53 milijuna kućanstava, a Kina je treća, s 1,11 milijuna.

Tržišta u nastajanju u Aziji ipak mogu očekivati najveći rast broja bogatih kućanstava, s obzirom da im je udio u prošloj godini uvećan za 2,9 postotnih bodova u odnosu na godinu ranije, navodi se u studiji.

Sićušna azijska gospodarska sila Singapur bilježi najizrazitiji rast broja kućanstava koja upravljaju s imovinom većom od milijun dolara. Naime, više od 15 posto tamošnjih kućanstava upravlja s više od milijun dolara, što je daleko više u usporedbi sa Švicarskom i naftom bogatima zemljama Arapskog zaljeva.