NOVA PRAVILA

Strane dionice i 'short selling' na Zagrebačkoj burzi

23.05.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je nova Pravila Zagrebačke burze, koja će se primjenjivati od 24. lipnja ove godine

Rad na novim pravilima, koji je uključivao i intenzivnu suradnju s Hanfom, bio je jedan od najopsežnijih projekata tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine, ponajprije jer se novim Pravilima nastojala dati širina potrebna za omogućavanje nove faze rasta i razvoja domaćeg tržišta kapitala, stoji u priopćenju ZSE-a.

Nova pravila Zagrebačke burze usko su vezana i uz razvoj trgovinskog sustava Burze te unapređenje njegovih funkcionalnosti, pa će tako neke stavke predviđene već prethodnim pravilima postati tehnički provedive njihovim stupanjem na snagu, a bit će otvorene i neke nove mogućnosti.

Među najznačajnijim je novitetima mogućnost uvrštenja strukturiranih vrijednosnih papira, uvrštenje instrumenata izdavatelja sa sjedištem izvan Republike Hrvatske na inozemnu multitrgovinsku platformu (MTP), kratka prodaja (short selling), kao i neke stavke vezane uz uvrštenja i izvrštenja vrijednosnih papira te odredbe koje se odnose na uže područje trgovine, poput uvođenja dražbe uravnoteženja, varijabilnog završetka, novih vrsta ponuda i dr.

Nova pravila dostupna su na internetskim stranicama Zagrebačke burze: www.zse.hr