MIROVINCI OGORČENI:

Hanfin prijedlog zakona je protuustavan

19.05.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Prijedlog Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima koji je objavila Agencija za nadzor financijskih usluga je protuustavan jer 'predviđa djelomičnu nacionalizaciju društava za upravljanje mirovinskim fondovima bez ikakve naknade', tvrdi Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima. Eventualno donošenje ili prihvaćanje ovakvog zakona i njegovo izvjesno rušenje na Ustavnom sudu dovelo bi do nesagledivih posljedica za mirovinski sustav u RH i negativno bi se odrazilo na pridruženje Hrvatske Europskoj uniji, upozoravaju mirovinci

Udruženje je reagiralo na prijedlog zakona objavljen na internetskim stranicama Hanfe prema kojem bi članovi obveznih mirovinskih fondova postali vlasnici 50 posto temeljnog kapitala društva koje upravlja njihovim fondom i omogućilo bi im se sudjelovanje u dobiti mirovinskog društva.

Udruženje u priopćenju citira članke Ustava Republike Hrvatske u kojima se jamči pravo vlasništva te poduzetnička i tržišna sloboda kao temelj gospodarskog ustroja države.

'Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom ili drugim pravnim aktom', 'inozemnom ulagaču jamči se slobodno iznošenje dobiti i uloženog kapitala', navodi se u priopćenju Udruženja. Upravo ove ustavne odredbe ograničavaju Hanfin prijedlog zakona, tvrde mirovinci.

U priopćenju se navodi i niz drugih propisa, međunarodnih ugovora i sporazuma s kojima prijedlog Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nije usklađen, između ostalog i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji propisuje slobodno kretanje kapitala koje se odnosi na izravna ulaganja u društva, a propisana je i sloboda kretanja kapitala s obzirom na potraživanja, portfeljna ulaganja i financijske zajmove i kredite.

Prijedlog da članovi mirovinskih fondova sudjeluju u vlasništvu mirovinskih društava vjerojatno je najkontroverznija novina koju predlaže Hanfa i doista je upitno na koji bi se način to provelo, a da bude u skladu s Ustavom.

Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima najavilo je da će u narednim danima pripremiti očitovanje na ostale tvrdnje navedene u obrazloženju prijedloga i predočiti ga javnosti.