HANFA IZRAČUNALA

Oročenje bolje od mirovinske štednje

Bionic
Reading

Analiza koju je napravila Hanfa kao dio prijedloga novog Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima pokazuje da klasična oročena štednja može, u nekim slučajevima, ravnopravno parirati mirovinskoj štednji u fondovima, piše Poslovni dnevnik

Hanfa je objavila usporednu tablicu kako se kretala imovina člana obveznog mirovinskog fonda u proteklih devet godina kao i kako bi se kretao iznos ušteđevine da se jednaki iznos (pet posto doprinosa) umjesto u mirovinski fond oročivao u domaćoj banci. U usporedbi su korištene stvarne kamatne stope banaka od 2002. do 2010. godine, napominje se u analizi Hanfe.

Tako je prema izračunu Hanfe, prosječni aktivni član OMF-a od 2002. do kraja 2010. u fond uplatio 35.000 kuna, njegova imovina je krajem 2010. iznosila 40.000 kuna, a naplaćeno mu je ukupno 1700 kuna. Da je isti iznos oročavao u banci krajem prošle godine imao bi gotovo 4.000 kuna više

Usporedba pokazuje da su do kraja 2007. godine, domaći fondovi u prosjeku ostvarivali bolji prinos od štednje u bankama. No, velika razlika nastaje 2008. godine i nastavlja se sve do danas.

Hanfa objašnjava da bi 'od 2008. godine pa nadalje imovina člana oročena u banci bila veća od imovine člana u obveznom mirovinskom fondu uslijed negativnog prinosa mirovinskih fondova ostvarenog u 2008. te naplaćenih troškova, odnosno naknada za upravljanje, ulaznih i izlaznih naknada'.

Hanfa analizom želi opravdati prijedlog izmjena zakona o mirovinskim fondovima koji je, kako se može čuti, prilično burno prihvaćen u domaćim fondovima, piše Poslovni dnevnik.