RAZOTKRIVANJE

MOL priznao da kontrolira 49 posto dionica Ine

17.05.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Mađarski MOL objavio je danas da je 1,6 posto dionica Ine predmet opcijskog sporazuma zaključenog od strane Mola, da je preko brokera na izvanburzovnom tržištu ili na Zagrebačkoj burzi stekao ukupno 21.009 dionica Ine, što je 0,21 posto dionica Ine, te da na skrbničkim i podskrbničkim računima drži ukupno 4.746.629 dionica Ine, što je 47,47 posto Ininih dionica

'MOL je dobrovoljno objavio da je 1,6 posto Ininih dionica predmet opcijskog sporazuma zaključenog od strane Mola. MOL još nije stekao te dionice, a čak i da su opcijska prava realizirana, to ne bi povlačilo nikakvu obvezu objavljivanja', navodi se u priopćenju Mola.

MOL ističe da je, 'iako Hanfa još nije pružila jasno objašnjenje i činjenice koje bi opravdale njene istrage', odgovorio na pismo poslano 9. svibnja 2011. unutar roka koji je istekao jučer, 16. svibnja.

Hanfa je jučer produžila obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, dok Hanfa ne odluči drugačije, ali ne dulje od kraja trgovinskog dana u petak, 20. svibnja, navodeći uz ostalo da od Mola očekuje očitovanja na 9. svibnja zatražene podatke i dokumente o načinu stjecanja dionica Ine.

MOL navodi da je, prema Hanfinoj odluci objavljenoj na Zagrebačkoj burzi 9. svibnja, istraga potrebna jer je 'Agencija utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora'.

'Hanfa je trgovanje od strane domaćih investitora prvi put spomenula tek 16. svibnja 2011. Više od dvije trećine trgovanja Ininim dionicama od prosinca do travnja izvršeno je od strane domaćih institucionalnih ulagača, koji nikada nisu bili predmetom bilo kakvog Hanfinog nadzora', navodi se u priopćenju.

MOL smatra da je 'takvo razmišljanje diskriminativno i pristrano na štetu stranih investitora koji osiguravaju stalni priljev kapitala i tok kapitala u hrvatskom gospodarstvu' te se 'uistinu nada da će Hanfa u svojim budućim istragama poštovati načela ravnopravnog tretmana'.

'Stoga je MOL Hanfi izravno uputio posebno pismo u kojem je izrazio svoju zabrinutost. MOL je također objavio sve relevantne činjenice koje su mu poznate, koje Hanfa nije zatražila, ali bi ih mogla smatrati relevantnima', navodi MOL koji je u priopćenju objavio i odgovore na upite Hanfe koji, kako navode, nisu podložni čuvanju poslovne tajne.

U odgovorima na upit o odluci Molove uprave o stjecanju Ininih dionica iz koje bi bili vidljivi razlozi stjecanja dionica, navodi se da je s tim u vezi uprava MOL-a usvojila dvije odluke - 2. prosinca 2010. i 18. siječnja 2011

Prvom je odobrena nekvalificirana privatna ponuda, koju je MOL odmah objavio kao obavijest na tržištu kapitala, 2. prosinca 2010., ističu iz Mola i kako razloge takve odluke navode 'pružanje kvalitetne mogućnosti malim dioničarima Ine, a naročito zaposlenicima, za izlaz iz vlasništva", te "dobar trenutak na tržištu kapitala za kupovinu slobodnih dionica Ine'.

'Drugom je odlukom odobrena kupnja dodatnih dionica Ine i potpisivanje ugovora s ciljem kupnje dionica Ine nakon isteka ponude', pri čemu se kao razlozi navode 'kupnja dodatnih dionica Ine sve dok takve transakcije zadovoljavaju ulagačke kriterije Mola' te 'sprječavanje spekulativnih ulagača da izgrade pozicije s mogućim ciljem narušavanja jedinstva dioničkih partnera u Ini'.

Na upit o trećim stranama od kojih su kupljene dionice, s datumom stjecanja, preslikama sporazuma i ostalom dokumentacijom iz koje bi bila vidljiva količina, cijena i način plaćanja dionica, MOL odgovara da su 'obavljene četiri kupoprodaje u kojima je MOL stekao ukupno 21.009 dionica preko profesionalnih brokera na izvanburzovnom tržištu ili na Zagrebačkoj burzi'.

Sve su transakcije, kako ističu, provedene u skladu s tržišnim cijenama, a sve su kupnje obavljene preko brokera.

'Identitet drugih strana u takvim transakcijama nije potvrđen od strane brokera u njihovim potvrdama Molu', navodi se u odgovoru i dodaje da su Hanfi poslane posebna skraćena tablica u kojoj je vidljiv identitet brokera, količina, cijena i način plaćanja, a u posebnoj tablici datum kupnje, dospijeća, cijena, količina, broker i vrsta transakcije.

'Na skrbničkim i podskrbničkim računima MOL drži ukupno 4.746.629 dionica Ine. Ti su računi otkriveni Hanfi', navode iz MOL-a.

Inače, MOL nakon privatne ponude, koja je zaključena sredinom siječnja ove godine, u svom vlasništvu ima ukupno 4.725.620 dionica Ine, ili 47,26 posto dionica, a s navedenim brojem dionica koje je stekao, odnosno s navedenim brojem dionica koje drži na skrbničkim i podskbrničkim računima udio se penje na 47,47 posto.