IZJEDNAČAVANJE PRAVA

Mirovinci predložili promjene sustava

11.03.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Uoči rasprave o mogućim promjenama u mirovinskom sustavu, Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori uputilo je javnosti i Ekonomskom vijeću svoje prijedloge za poboljšanje mirovinskog sustava

Glavnina promjena koje predlažu mirovinski fondovi odnosi se na izjednačavanje prava umirovljenika koji štede samo u prvom stupu i onih koji štede i u drugom stupu. S tim u vezi 'mirovinci' predlažu promjenu formule za izračun osnovne mirovine tako da jedna kuna uplaćena u prvi stup u novom sustavu približno daje jednaku mirovinu kao kuna uplaćena u prvi stup za osobe koje su ostale samo u prvom stupu, uvođenje mirovinskog dodatka članovima drugog stupa za mirovine iz prvog stupa obzirom da članovi obveznih fondova i dalje uplaćuju tri četvrtine svojih doprinosa u prvi stup te povećanje stope izdvajanja za drugi stup za jedan postotni poen svake godine od 2010. nadalje.

Za članove koji su sami izabrali drugi stup ('generacija 40-50') traži se da imaju mogućnost povratka samo u prvi stup, ali u trenutku umirovljenja. Time, smatraju u Udruženju, ovi osiguranici dobivaju ekskluzivno pravo odabira bolje između dvije mirovine, ali zbog tog prava ne bi participirali u povećanju stope izdvajanja za drugi stup.

Iz Udruženja predlažu i uvođenje tri podportfelja u obvezne mirovinske fondove ovisno o dobi.

U priopćenju se još jednom ponavlja da bi otvaranje drugog mirovinskog stupa imalo nesagledive posljedice među kojima i daljnji rast deficita mirovinskog sustava u duljem razdoblju zbog starenja populacije, otežano financiranje proračuna u godini krize zbog nužnosti povećanja likvidnosti fondova u svrhu isplate članova koji se odluče na izlazak iz drugog stupa, nesigurnost budućih umirovljenika koji izađu iz drugog stupa jer nema načina da se na dulji rok na bilo koji način zajamči sigurnost i kvaliteta mirovina koje će se isplaćivati iz prvog stupa te velike troškove vezane uz komunikacijske kampanje Vlade i fondova za privlačenje, odnosno zadržavanje članova.

Temeljem stručne analize, mirovinci smatraju da postojeći problemi drugog stupa mirovinskog sustava primarno proizlaze iz povećanja beneficija u prvom stupu uz zapostavljanje osnovne mirovine iz prvog stupa za osiguranike koji štede i u drugom stupu. 'Treba uzeti u obzir da su sve sadašnje mirovine iz drugog stupa prijevremene, a da je jedna od intencija mirovinske reforme bila upravo destimulirati prijevremene mirovine i produljiti radni vijek', stoji u priopćenju.