SUĐENJE STOLJEĆA

Najveći burzovni 'insajder' proglašen krivim

12.05.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Američki 'hedge fond' milijarder Raj Rajaratnam proglašen je krivim za nezakonito stjecanje desetaka milijuna dolara korištenjem povlaštene informacije na burzi. Rajaratnamu prijeti kazna zatvora u rasponu od 15,5 do 19,5 godina

Suđenja za najveći slučaj 'insajderskog trgovanja' u SAD-u trajalo je osam tjedana i završeno je jednoglasnom presudom porote na koju će se nesretni milijarder žaliti. Međutim, tužiteljstvo je protiv njega ponudilo čvrste dokaze koji se temelje na snimkama njegovih telefonskih razgovora s osobama koji su mu odavale povlaštene informacije.

Rajaratnam je proglašen krivim po svih 14 točaka optužbe, uključujući i pet točaka za zavjeru i devet pronevjera vrijednosnim papirima.

Tužitelji su utvrdili da je Rajaratnam ostvario 63,8 milijuna dolara nezakonite dobiti od 2003. do ožujka 2009. koristeći u burzovnim transakcijama savjete iz mreže visoko pozicioniranih korporativnih insajdera.

Sporne transakcije uključivale su, između ostalih, i vrijednosne papire tvrtki Google, Intel i Hilton Hotels.

'Rajaratnam je jedan od najobrazovaniji i najuspješnijih burzovnih stručnjaka u zemlji, ali kao i mnogi drugi u zadnje vrijeme, dopustio je da ga obuzmu pohlepa i korupcija', izjavio je nakon presude državni odvjetnik Preet Bharara, koji je procesuirao njegov slučaj.

Rajaratnam je pušten na slobodu uz jamčevinu od stotinu milijuna dolara, do izricanja konačne presude 29. srpnja, premda su tužitelji tražili da se zadrži u pritvoru zbog opasnosti bijega u rodnu Šri Lanku.