NE TREBA OTVARATI ŽIRO RAČUN

Dividenda HT-a može i na tekući račun

06.05.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Dioničari Hrvatskog Telekoma ne trebaju otvarati žiro račune za isplatu ovogodišnje dividende. Kao i proteklih godina, dividenda će im se moći isplatiti na tekući račun ili štednu knjižicu, potvrdili su nam iz Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD)

Iako je gotovo godinu dana, otkada su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, vladalo uvjerenje da se dividende mogu isplaćivati isključivo na žiro račun dioničara, mišljenje Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija pokazalo je da dividenda može sjesti i na tekući ili štedni račun, a ne samo na žiro račun, ako je SKDD platni agent te slijedom toga raspolaže svim podacima potrebnim za razmjenu podataka s Poreznom upravom.

S obzirom da je SKDD platni agent za Hrvatski Telekom, to ujedno znači da dioničari HT-ane trebaju otvarati žiro račune, već će im se dividenda, kao i proteklih godina, isplatiti na tekuće račune. Onima koji su u međuvremenu dostavili SKDD-u podatke o žiro računu dividenda će biti isplaćena na žiro račun.

'Svi ulagatelji koji su u razdoblju od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (NN 80/2010) 1. srpnja 2010. godine do danas kao račun za isplatu sredstava po osnovi dividende dostavili u SKDD podatak o broju žiro računa, mogu i dalje primati uplate na isti. Oni ulagatelji koji već imaju upisan broj tekućeg odnosno štednog računa također mogu i dalje primati uplate na isti pod uvjetom da je riječ o vlastitom računu ulagatelja', pojašnjavaju iz SKDD-a.