BURZA U DEPRESIJI

Crobex oslabio dodatnih 1,63 posto

09.03.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Početak tjedna donio je nastavak dugoročnog negativnog trenda na Zagrebačkoj burzi. Crobex je u konačnici oslabio za 1,63 posto, a u prvom dijelu dana minus je premašivao tri posto

Glavnina prometa ostvarena je u trgovini dionicama T-HT-a koje su pretrpjele pad zaključne cijene od 2,28 posto nadomak psihološke granice od 200 kuna. T-HT je objavio poziv na glavnu skupštinu za 21. travnja, a najveća je novost prijedlog odluke o otkupu vlastitih dionica. Prema prijedlogu uprava dobiva ovlaštenje za otkup do 10 posto vlastitih dionica s pravom njihovog povlačenja. Danas je T-HT isplatio predujam dividende u iznosu od 12,84 kune po dionici.

Snažna korekcija pogodila je dionice Konzuma, Leda i Belja, nakon novinskih napisa o povlačenju Agrokorovih tvrtki iz burzovne kotacije. Tijekom dana stigao je demanti iz Agrokora, nakon čega je uslijedio djelomični oporavak cijena. Na kraju su dionice Konzuma završile na 75 kuna, Leda na 2.599 kuna, a Belja na 60 kuna.

Povlačenje s burze demantirali su i iz Ericssona Nikole Tesle. 'Kompanija na transparentan i objektivan način informira sve svoje dioničare i druge interesne skupine o svom poslovanju i taj nivo informiranja namjerava zadržati i u budućnosti', stoji u priopćenju koje je ENT dostavio Zagrebačkoj burzi. Cijena Dionice ENT-a održala se na razini od 900 kuna.

Oštra korekcija koja je jutros pogodila dionice građevinara i brodara do kraja je dana ublažena, pa je dionica Atlantske plovidbe pala za 0,6 posto i završila na 628 kuna, a dionica IGH-a je oslabila za 1,51 posto i zaključila na 1.500 kuna.

Gubitničku listu predvodile su dionice Adrisa, Auto Hrvatske, Belišća, Magme, Slavonskog ZIF-a i Tehnike.

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su se našli pod pritiskom zbog pada cijena bankarskih dionica te dionica iz sektora energetike.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.