GLAVNA SKUPŠTINA

EPH odustao od istiskivanja malih dioničara iz Slobodne

29.04.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Najveća hrvatska medijska kuća Europapress holding (EPH) odustala je od preuzimanja stopostotnog udjela u Slobodnoj Dalmaciji, može se doznati iz poziva na glavnu skupštinu splitske izdavačke tvrtke, koja će se održati početkom lipnja

EPH je trenutačno vlasnik 95,5 posto dionica Slobodne Dalmacije, a još na skupštini 2009. bila je donesena odluka o istiskivanju preostalih malih dioničara, kojima je trebalo ukupno biti isplaćeno oko 16 milijuna kuna otpremnine, nakon čega bi EPH postao isključivi vlasnik Slobodne. Međutim, za ovogodišnju skupštinu predviđen je opoziv te odluke jer se, kako stoji u pojašnjenju, ni nakon 20 mjeseci od donošenja nije mogla upisati u sudski registar.

EPH-ovo istiskivanje malih dioničara zaustavila je, naime, tužba koju je kao dioničar podigla tvrtka Novabela, koja je osporavala i glavnu skupštinu Slobodne Dalmacije iz 2008. godine, kada je EPH svoj vlasnički udio u splitskom listu povećao sa 72 na 91,7 posto, pri čemu je najspornija bila procjena vrijednosti turističke agencije Adriatica.net, čije je udjele EPH uložio u Slobodnu Dalmaciju.

EPH je 25 posto udjela u Adriatici.net obračunao Slobodnoj Dalmaciji po cijeni od 73 milijuna kuna, a sumnje u pravu vrijednost tog udjela kasnije su dovele i do DORH-ove istrage o ulaganjima EPH u Slobodnu Dalmaciju, koja još nije zaključena.

Iz poziva na ovogodišnju skupštinu može se doznati da još nije okončan ni sudski spor, odnosno da je tužitelj prvostupanjskom presudom odbijen, no da Visoki trgovački sud još nije donio konačnu presudu.

Slobodna Dalmacija je, inače, 2010. godinu završila s čak 36,2 milijuna kuna dobiti, što je izniman rezultat s obzirom na to da je 2008. poslovala s 10,6 milijuna kuna, a 2009. sa 12,9 milijuna kuna gubitka. Pad prodaje nastavljen je i lani, i to za 23 posto, pa je visoka dobit zapravo rezultat prodaje 50-postotnog udjela u lancu trafika Slobodna Dalmacija trgovina d. d. tvrtki Tisak, za 57,4 milijuna kuna.

Za pokriće ranijih gubitaka iskoristit će se 20,5 milijuna kuna, a gotovo 15 milijuna kuna bit će isplaćeno EPH-u.