OPOVRGAVAJU DELISTIRANJE

Agrokor i Ericsson nisu tražili povlačenje s burze

09.03.2009 u 13:48

Bionic
Reading

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i koncer Agrokor nisu tražili delistiranje svojih dionica sa Zagrebačke burze, ističu u tim tvrtkama, a da službeni zahtjev za ukidanje uvrštenja njihovih dionica nije službeno zaprimljen potvrdio je i glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum

U priopćenju Ericsson Nikole Tesle objavljenom na Zagrebačkoj burzi navodi se kako kompanija ne razmatra mogućnost delistiranja svojih dionica s redovnog tržišta Zagrebačke burze.

"Kompanija na transparentan i objektivan način informira sve svoje dioničare i druge interesne skupine o svom poslovanju i taj nivo informiranja namjerava zadržati i u budućnosti", stoji u priopćenju.

U koncernu Agrokor ističu kako nisu tražili povlačenje dionica svojih tvrtki sa Zagrebačke burze jer za to nemaju pravnu osnovu.

Objektivni problemi postoje, ali pitanje je nadležnih organa kako će to regulirati, kažu u Agrokoru.

Inače, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je sredinom siječnja rješenje kojim se Zagrebačkoj burzi nalaže poništenje odluka o ukidanju uvrštenja dionica tvrtki u Redovno tržište, uz obrazloženje da se zakonske odredbe temeljem kojih su te odluke donešene ne mogu primjenjivati prije nego se donesu nova Pravila Zagrebačke burze.

Burza je odluke donosila temeljem stupanja na snagu novog Zakona o tržištu kapitala (ZTK), čime je ukinuta kotacija Javnih dioničkih društava (JDD) i obveza uvrštenja na burzu dionica tvrtki s više od 100 dioničara i temeljnim kapitalom većim od 30 milijuna kuna iz starog Zakona o tržištu vrijednosnih papira.

Burza se pritom pozivala na članak ZTK-a koji se odnosi na prestanak važenja starog zakona, a time i zakonske obveze uvrštenja za javna dionička društva.

No, Hanfa je u rješenju od 15. siječnja obrazložila da je prvotno bilo potrebno provesti razvrstavanje vrijednosnica iz JDD kotacije i kotacije zatvorenih investicijskih fondova u Redovno tržište, a da je ukidanje njihovog uvrštenja moguće tek po donošenje novih pravila Burze, koja će urediti postupak i uvjete za uvrštavanje.

Do tada, stoji u rješenju Hanfe, Burza je dužna poštivati zakonom propisanu raspodjelu vrijednosnih papira po kotacijama.

Poništene odluke Burze odnosile su se na dionice 15 tvrtki, dok je taj broj, prema neslužbenim podacima, do danas povećan na 30-tak, uglavnom manje likvidnih dionica.