Novac PRVO TROMJESEČJE

Atlantic Grupa s Drogom u gubitku

Atlantic Grupa izvijestila je danas da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovala s neto gubitkom od 10,97 milijuna kuna, zbog povećanja financijskih rashoda akvizicijom Droge Kolinske te uobičajeno nepovoljnijeg sezonskog utjecaja u prva tri mjeseca

U proteklom tromjesečju Atlantic grupa je ostvarila ukupan prihod od prodaje u iznosu od 976,2 milijuna kuna, što je porast od 93,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) veća je 116,1 posto, dok neto gubitak iznosi 11 milijuna kuna uslijed linearnog utjecaja financijskih rashoda koji su povećani akvizicijom Droge Kolinske i uobičajeno nepovoljnijeg sezonskog utjecaja na poslovanje u prvom kvartalu, navodi se u priopćenju.

Usporedbe radi, u istom lanjskom tromjesečju Atlantic grupa poslovala je s 55,4 milijuna kuna dobiti.

Uz doprinos prihoda od prodaje ostvarenih od strane Droga Kolinske, ukupnom rastu prodaje Atlantic Grupe najviše su pridonijele divizija Sportska i aktivna prehrana, koja bilježi najsnažniji rast prihoda od prodaje od 26,2 posto te divizija Pharma s rastom od 14,7 posto.

Prvi kvartal obilježila je integracija Droge Kolinske u sustav Atlantic Grupe. S tim u skladu provedeno je spajanje prodajno-distribucijskog poslovanja Atlantic Grupe i Droga Kolinske na svim tržištima regije koje je objedinjeno u okviru divizije Distribucija, potpisani su novi ugovori sa svim ključnim kupcima, s proširenim asortimanom, te su objedinjeni logistički procesi. Time je stvorena još jača distribucijska mreža regionalnog karaktera. Dodatni napori uloženi su u analizu proizvodnih procesa s namjerom povećanja iskorištenosti proizvodnih kapaciteta.

'Zadovoljni smo postignutim rezultatima, koji su u skladu s našim očekivanjima, a ostvareni su u i dalje nepovoljnim makroekonomskim uvjetima povećane nezaposlenosti, potrošačkog pesimizma i smanjene potrošnje na koju je dodatno utjecao izostanak tzv. 'uskršnjeg efekta' potrošnje, koji je pomaknut u drugi kvartal ove godine', izjavio je Zoran Stanković, potpredsjednik za financije Atlantic Grupe.

Naglasio je kako će i dalje posebna pozornost biti posvećena organskom rastu, ostvarenju sinergijskih učinaka, jačanju regionalnog distribucijskog poslovanja te upravljanju troškovima, likvidnošću i ispunjavanju postojećih financijskih obveza.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još