LOV NA 900 STANOVA

Počela jagma za jeftinim stambenim kreditima

Bionic
Reading

Sudeći prema rezultatima prvog dana za podnošenje zahtjeva za subvencionirane stanove, 900 stanova, za čiju kupnju je Vlada osigurala novac, moglo bi lagano planuti. Od 11 banaka i štedionica koje su ušle u Vladin program snižavanjem kamate ispod pet posto devet je kazalo da se od utorka, kao prvog radnog dana za podnošenje zahtjeva, brojni građani raspituju o uvjetima kreditiranja

Zagrebačka banka je već u utorak dobila 57 zahtjeva za kupnju stana prema tome modelu. Zaba je inače i prije nego je završio natječaj upućivala svoje klijente na prikupljanje dokumentacije te odabir i rezervaciju stanova pa je uz njezinu veličinu očito i ta taktika urodila plodom.

U Erste banci su poručili da je dosad 'dvoznamenkasti' broj predanih zahtjeva uz brojne upite, dok u PBZ-u kažu da zasad imaju 40 upita. Međutim, PBZ nije pozivao kupce na rezervacije prije nego je i službeno završila procedura potpisivanja ugovora s državnom agencijom APN-om, slično kao i većina ostalih.

U Hypo Alpe-Adria banci kažu da uz jak načelni interes već mogu reći da imaju nekoliko klijenata s kojima će sklopiti ugovore o prodaji. U SG-Splitskoj banci su jedini odgovorili da do kraja akcije misle tim modelom prodati 70-ak stanova, a dosad su primili 20-ak upita.

Ostali, poput Raiffeisen banke i njihove stambene štedionice, OTP banke i HPB-a, poručili su da primaju upite, ali još nema konkretnih zahtjeva. Zanimljivo je da su neke banke iskoristile i ovu akciju za privlačenje klijenata. Tako, primjerice, HPB, Hypo i Erste banka uvjetuju da im kupci stanova budu i klijenti.

Sve važnije banke su odgovorile da kupcima ne postavljaju uvjet da kupe stan od nekog od građevinara koje su inače pratile, jer se sumnjalo da bi banke mogle iskoristiti to za prodaju svojih zaliha. Kupcu je, dakle, omogućeno birati bilo koji stan ako ispunjava osnovne uvjete - da nije stariji od 45 godina, kvadrat stana ne stoji više od 1900 eura, iznos kredita nije viši od 100.000 eura i uzima kredit na rok od 20 do 30 godina.

Banke redom od ove akcije očekuju pokretanje tržišta, a neke, poput Zabe, dodatno su ponudile posebne akcije za stanove koji ne odgovaraju uvjetima za subvencije, dok je PBZ pojačao kampanju.

Plaćanje četiri godine pola rate kredita, jamstveni fond i niske kamate očito su privukli pozornost i zanimanje, ali ne treba imati iluziju da će donijeti neki preokret na tržištu na kojem je od 10 do 15.000 neprodanih stanova. Subvencije su dostatne za maksimalno 900 stanova ove, pa još tisuću sljedeće godine. Više bi zato trebale poslužiti kao impuls iako su stručnjaci nedavno upozorili da je najveća kočnica za kupnju stanova nesigurnost i neizvjesnost što se tiče budućnosti.

Važno je da se zahtjevi rješavaju po redu primitka pa je pitanje što će učiniti oni koji udovoljavaju uvjetima, ali su zakasnili - čekati sljedeću godinu ili kupiti stan.