SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDITI

Država potpisala ugovore s 11 banaka

22.04.2011 u 20:13

Bionic
Reading

Država je preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) potpisala ugovore s 11 banaka, od ukupno 12 koje su se javile na natječaj, i koje će građanima ponuditi efektivne kamatne stope od 4,44 do 4,95 posto za subvencionirane stambene kredite po zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, objavilo je danas na svojim internetskim stranicama ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Glasnogovornica ministarstva Kata Gojević rekla je da ugovor jedino nije potpisan s Istarskom kreditnom bankom u Umagu

Popis poslovnih banaka s kojima je sklopljen ugovor objavio je APN, navodi ministarstvo i na svojim internetskim stranicama navodi da su to: Erste&Steiermarkische bank (EKS 4,95 posto), Hrvatska poštanska banka (EKS 4,95 posto), Hypo-Alpe-Adria-Bank d.d. (EKS 4,50 posto), OTP banka (EKS 4,44 posto), Privredna banka Zagreb (4,59 posto), Raiffeisen banka Zagreb (4,56 posto), Raiffeisen stambena štedionica (4,70 do 4,88 posto), Societe generale-Splitska banka (4,89 posto), Volksbank d.d. (4,95 posto), Zagrebačka banka (4,61 posto) i Zagrebačka banka - Prva stambena štedionica (4,73 posto).

Ministarstvo podsjeća da je zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita stupio na snagu 24. ožujka ove godine te da taj zakon omogućuje subvencioniranje zajma koji građanin uzima od poslovne banke za kupnju stana radi rješenja svojeg stambenog pitanja s prebivalištem u Hrvatskoj, i koji pritom ispunjava uvjete za dobivanje stambenog zajma koje utvrđuje poslovna banka.

Država je za zajmove s efektivnom kamatnom stopom do 4,95 posto osigurala 20 milijuna kuna, a još osam milijuna za državna jamstva, tako da će država, ako kupac do kraja ove godine ostane bez posla, najdulje godinu dana plaćati kamate na njegov stambeni zajam.

Nepovratnu državnu potporu, pola mjesečne otplate u tijeku četiri godine, mogli bi dobiti kupci novih stanova cijena kojih nije viša od 1900 eura po četvornom metru s PDV-om. Kupci moraju biti hrvatski građani u dobi do 45 godina koji rješavaju stambeno pitanje, čiji bračni drug u vlasništvu nema kuću ili stan, ili ako ima, onda ga prodaje s namjerom kupnje većega novog stana

Potpora bi se odnosila na zajmove do najviše 100.000 eura (zajam može biti i viši, ali se na svotu iznad 100.000 eura neće moći dobiti potpora) te za zajam za koji rok otplate nije kraći od 20 godina. U vladi procjenjuju da bi, zahvaljujući tim potporama, u iduće dvije godine moglo biti prodano oko 1900 stanova. Najavljeno je da se prvi zajmovi očekuju u početku svibnja.