Novac ZAGREBAČKA BURZA

Građevinari potopili Crobex

  • Autor: O. I. N.
  • 5.3.2009 16:16:25
  • 5.3.2009 15:34:48

Nakon jučerašnjeg blagog oporavka, indeks Zagrebačke burze u četvrtak je zaključio trgovinu na negativnom teritoriju

Uz minus od 1,3 posto vrijednost Crobexa ponovo se spustila ispod 1.300 bodova, a redovan promet iznosio je skromnih 14,9 milijuna kuna, što je najmanje od početka veljače.

Samo su tri izdanja prometom nadmašila milijun kuna, a najtrgovaniji je bio T-HT, koji je prikupio 5,8 milijuna kuna prometa. No suprotno negativnom predznaku Crobexa T-HT je drugi dan zaredom ostvario minimalni pozitivni pomak. Današnjih 206,1 kuna je 0,2 posto iznad jučerašnje cijene.

Za potop indeksa najzaslužniji su građevinari, na negativnom je teritoriju završio njihov najzvučniji trojac. Dalekovod je pao za 2,9 posto, a IGH i Ingra su tijekom trgovine ponovo dotaknuli višegodišnji minimum, zaključivši dan s minusom od 7 odnosno 7,7 posto.

Niti Atlantska plovidba, koja je uz 2,1 milijuna kuna bila drugo najlikvidnije izdanje, nije naišla na podršku kupaca, te je dan zaključila s minusom od 3,8 posto, nadomak 630 kuna.

Nakon što je u protekla dva dana izgubilo oko 20 posto tržišne kapitalizacije, pad od 4,7 posto zabilježilo je Belišće.

Najavljenom revizijom Crobexa od 23. ožujka u sastav indeksa ulazi Kraš, a isključuju se jer nisu zadovoljili uvjet minimalnog prometa Dom holding, Dioki, Konzum i Tehnika te Hidroelektra niskogradnja, koja nije zadovoljila uvjet prometa i tržišne kapitalizacije.

I europske su burze danas bilježile minuse, pritisnute gubicima dionica iz bankarskog, energetskog i rudarskog sektora.

Dnevni pregled trgovanje pogledajte ovdje.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još