PRIZNANJE

Interkapital postao član burze izvedenica Eurex

05.03.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Tvrtka Interkapital vrijednosni papiri uvrstila se među 400-tinjak članova najveće europske burze izvedenica Eurex, sa sjedištem u Frankfurtu, članice Grupe Deutsche Boerse.

Ugovor o pristupanju u članstvo potpisali su danas član Uprave Interkapitala Daniel Nevidal i član Uprave Eurex-a Michael Peters, koji je tom prilikom istaknuo činjenicu da je Interkapital jedini član te burze iz Hrvatske, ali i regije.

Pristupanju toj burzi, prema Nevidalovim riječima, prethodila je edukacija i provjera znanja djelatnika Interkapitala, kao i regulatorni put, čiji je dio i ugovor o suradnji hrvatskog i njemačkog regulatora tržišta kapitala, Hanfe i BaFin-a.

Time je hrvatsko tržište priznato kao uređeno tržište, a njegov se razvoj mora nastaviti i uprkos krizi, istaknuo je Nevidal, navodeći pritom uvođenje mogućnosti trgovanja izvedenicama na Zagrebačkoj burzi kao jedan od smjerova daljnjeg razvoja.

Peters je pak predstavljajući Eurex kazao da je to najveća burza izvedenica u Europi te druga na svijetu, iza Chicago Mercantile Exchange. Proizvodi kojima se trguje na toj burzi kreću se od izvedenih ugovora na pojedinačne dionice, dioničke indekse, obveznice zemalja eurozone ili kratkoročne kamatne stope, do primjerice instrumenata na bazi cijena nekretnina i sl.

Promet na Eurex-u lani je bio veći od tri milijarde protrgovanih ugovora, slijedeći višegodišnji trend rasta za više od 20 posto. U prva dva mjeseca ove godine, kao posljedica svjetske krize, promet je pak smanjen prema istom razdoblju lani za 30-tak posto, no Peters očekuje da će srednjoročno, a posebice dugoročno, biti nastavljen trend iz prethodnih godina.

O značaju te burze, dodao je, govori i podatak da se od oko milijardu eura dobiti Deutsche Boerse u 2008. godini na dobit Eurex-a odnosi oko 650 milijuna eura.