Novac BANKAMA UPUĆEN POZIV

U svibnju prvi stambeni krediti uz državne subvencije

  • Autor: Z. Korda
  • 6.4.2011 15:22:51
  • 6.4.2011 12:37:23

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je danas poziv poslovnim bankama da daju ponude za sklapanje ugovora kojim se obvezuju ponuditi subvencionirane stambene kredite prema kriterijima predviđenim zakonom. Bankama koje potpišu ugovor s APN-om građani će moći predavati zahtjeve za subvencioniranim kreditima

Banke svoje ponude APN-u trebaju predati u roku osam dana, a javno otvaranje bit će 14. travnja u prostorijama Agencije. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora, a ako sve bude teklo po planu, banke će početkom svibnja početi zaprimati zahtjeve za stambenim kreditima.

Kredite po povlaštenim uvjetima moći će dobiti osobe mlađe od 45 godina koje nemaju u vlasništvu stambenu nekretninu i kupuju novi stan čija cijena ne prelazi 1.900 eura po kvadratnom metru. Glavne pogodnosti koje nudi državni model odnose se na bespovratne državne potpore u vidu plaćanja polovice rate kredita u razdoblju od četiri godine te jamstva plaćanja kamate na kredit u razdoblju do godine dana u slučaju ostanka bez posla. Kamatna stopa koju će definirati banke ne smije biti viša od 4,95 posto, i to efektivno.

S obzirom da je količina sredstava za subvencionirane kredite ograničena (po procjenama Vlade, u iduće dvije godine moći će se subvencionirati prodaja 1.900 stanova), bankari preporučuju građanima koji žele iskoristiti državne poticaje da što prije odaberu i rezerviraju stan.

Uključivanje u akciju poticajnog kreditiranja zasad su potvrdile ZABA, Erste banka, Splitska banka i Raiffeisen banka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još