Novac RACIONALIZACIJA

Moody's povukao rejtinge Zagrebačke banke

Agencija Moody's Investors Service objavila je u četvrtak da povlači rejtinge Zagrebačke banke iz, kako se navodi u priopćenju, vlastitih poslovnih razloga

Povučen je samostalni rejting bančine financijske snage 'D+', te rejtinzi za dugoročne i kratkoročne globalne depozite u lokalnoj valuti (GLC) 'Baa2/Prime-2'. Agencija je također

ZABA otkazala uslugu rejtinga

Iz Zagrebačke banke pojašnjavaju da je do povlačenja rejtinga došlo na inicijativu same banke. 'Odluka o prestanku korištenja usluge rejtinga donesena je kao stvar racionaliziranja i usklađivanja broja rejtinga s potrebama Banke', navodi se u priopćenju. Zagrebačka banka i nadalje će imati direktni rejting agencija Standard & Poor's i Fitch Ratings.

odlučila povući rejtinge za dugoročne i kratkoročne depozite u inozemnim valutama Ba1/Not Prime.

Rejtinzi su povučeni iz 'poslovnih razloga', što po tumačenju na internetskoj stranici agencije nema nikakve veze s poduzećem za koje su izdani.

Poslovni razlozi za povlačenje rejtinga mogu uključivati 'suvišne rejtinge, te one dodijeljene na temelju administrativne pogreške i/ili na zahtjev poduzeća za koje su izdani'. Načelno ne odražavaju bojazan agencije u vezi s bonitetom tvrtke odnosno kvalitetom njezine uprave, stoji na internetskoj stranici Moody'sa.

ZABA-ini su rejtinzi prije povlačenja potvrđeni, uz stabilnu prognozu.

U agenciji očekuju da će kreditni uvjeti u Hrvatskoj ostati slabi u ovoj godini s obzirom na spor gospodarski oporavak, što će podržati pritisak na kvalitetu imovine i poslovne rezultate lokalnih banaka.

Moody's predviđa da će nenaplativi zajmovi Zagrebačke banke nastaviti rasti u najmanju ruku u prvoj polovini ove godine, iako bančina snažna kapitalizacija jamči dobar tampon za apsorpciju očekivanih pritisaka na kvalitetu imovine, navodi se još u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još