CROBEX SE ZAZELENIO

Blagi oporavak nakon potopa

04.03.2009 u 16:20

Bionic
Reading

Nakon višednevne oštre korekcije, na burzu se napokon vratio tračak optimizma. Crobex je cijeli dan bio u pozitivnom teritoriju te na kraju završio 1,58 posto u plusu, uz 22,5 milijuna kuna redovnog prometa

Najzaslužnije za oporavak bile su brodarske i građevinske dionice, među kojima se najaktivnije trgovalo Atlantskom plovidbom i Dalekovodom. Pozitivnoj izvedbi Crobexa značajno su doprinijele i dionice Adrisa, Ericssona Nikole Tesle, PBZ-a i Zagrebačke banke.

Cijena dionice T-HT-a stabilizirala se na razini blago iznad 205 kuna, uz slabiji promet nego proteklih dana.

Privredna banka Zagreb objavila je financijske rezultate za 2008. godinu, među kojima se ističe rast dobiti od 18 posto i aktive od 4,95 posto. Skok neto dobiti na 1,1 milijardu kuna rezultat je povećanja neto operativnih prihoda uz učinkovito upravljanje operativnim troškovima, ističe se u komentaru PBZ-a. Rast imovine najviše proizlazi iz većeg iznosa portfelja zajmova i potraživanja od komitenata te dužničkih vrijednosnih papira. Tijekom godine najviše su rasli krediti državi i velikim poduzećima te malom i srednjem poduzetništvu.

Vijesti koje pristižu iz kompanija pokazuju da nema razloga za tako duboki pesimizam koji je zahvatio burzovne igrače. Dosad objavljeni financijski izvještaji (T-HT, PBZ) ne opravdavaju negativna očekivanja. Dobre vijesti stižu iz HNB-ovog izvješća o poslovanju banaka u 2009. koji pokazuje da su banke u siječnju ostvarile 40 posto veću dobit nego u isto vrijeme lani.

Europski burzovni indeksi u srijedu su se djelomično oporavili, prekinuvši trodnevni silazni trend, pri čemu su im podršku ponajprije pružile dobre izvedbe dionica bankarskog i naftnog sektora.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.