Novac IZDAVANJE EUROOBVEZNICA

Vlada potvrdila novo zaduženje od 1,5 milijardi USD

Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o izdavanju euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara dogovorenih proteklog tjedna, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću

Zbog izvršenja izdataka utvrđenih Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, Republika Hrvatska zadužuje se izdavanjem euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi dolara, navodi se u priopćenju.

Radi zaštite od međuvalutnih tečajnih promjena, uplate te sve isplate kamata i glavnice obveznica konvertirat će se u eure prema fiksnom tečaju 1,3875 USD za jedan euro, te kamatni prinos u eurima od 6,664 posto.

Odlukom je ovlaštena ministrica financija Martina Dalić za zaključenje i potpisivanje svih predmetnih ugovora o izdavanju euroobveznica, navodi se u priopćenju. Inače, to je izdanje desetgodišnje obveznice na američkom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi kuna dogovoreno prošli tjedan.

Kako su početkom ovog tjedna objasnili u Ministarstvu financija, nova obveznica izdana je uz kupon od 6,375 posto, prinos od 6,617 posto (konvertirano u eure uz prinos od 6,664 posto), s rokom dospjeća 24. ožujka 2021. godine.

Istovremeno s dogovaranjem izdanja obveznice provedena je i transakcija zaštite od valutnog rizika, konverzija dolarskog zaduženja u euro provedena je po tečaju 1,3875 dolara za jedan euro, što je u eurima onda iznosi 1,081 milijardu eura.

Sredstava od tih obveznica utrošit će se dijelom za podmirenje dugova koji dospijevaju na naplatu u narednom razdoblju, a dijelom za financiranje državnog proračuna, objasnili su prije nekoliko dana u Ministarstvu financija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još