KONFERENCIJA O ZLATU

Uaganje u plemenite kovine štiti od inflacije

17.03.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Iako u svijetu u posljednje vrijeme znatno raste zanimanje investitora za plemenite kovine, u Hrvatskoj se dosad malo govorilo o tome, stoga je danas u organizaciji portala Srebrozlato.com i poslovnog tjednika Lider u Westinu održana 1. Konferencija o investiranju u zlato

Želimo skrenuti pozornost na zlato i srebro kao investicijske mogućnosti, posebice jer hrvatskom tržištu plemenitih kovina predstoji usklađivanje sa zakonodavstvom EU, rekao je direktor Lider pressa Željko Vukelić

U Hrvatskoj visoki porezi još iz doba Jugoslavije onemogućavaju razvoj tržišta, zbog čega hrvatski investitori kupuju i pohranjuju zlato i srebro isključivo u inozemstvu. Također, europska smjernica od zemalja članica EU zahtijeva liberalizaciju tržišta investicijskog zlata.

Profesor s Ekonomskog fakulteta Silvije Orsag podsjetio je kako je zlato bilo investicija još od vremena stare Grčke, a danas se ulaže u investicijsko zlato koje mora imati certifikate kvalitete i kvantitete. U zlato se može investirati kao u dionice, u kovanice, cetifikate i račune, a mogu se kupovati udjeli u rudnicima zlata ili zlatni nakit.

Na konferenciji je gostovao James Turk, vlasnik tvrtke Goldmoney.com i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za ulaganje u plemenite kovine, koji prognozira da će vrijednost zlata ubuduće rasti a najvećih svjetskih valuta, posebice dolara i eura, padati.

Uspoređujući kretanje cijene sirove nafte i britanske funte, dolara i eura od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas, Turk je pokazao da je kroz to razdoblje vrijednost zlata ostala ista dok je vrijednost svih valuta značajno pala

Za pad vrijednosti novca Turk optužuje banke, posebice centralne banke SAD-a, EU-a i Japana, a predsjednika američkih Federalnih rezervi Bena Bernankea naziva 'jednim od najopasnijih ljudi na svijetu' jer potiče hiperinflaciju.

Veliki jaz između prihoda i rashoda američke države može dovesti do hiperinflacije kao u bivšoj Jugoslaviji, kada je propao dinar, a nastavi li američka Vlada takvu politiku uništit će svoju valutu. Slično Turk misli i o EU koja zbog političkog pritiska na Europsku centralnu banku ne može održati euro stabilnim poput nekadašnje njemačke marke.

Zbog toga ljudi, radi vlastite sigurnosti i budućnosti svojih obitelji, trebaju investirati u vrijednosti koje jamče stabilnost, kao što su zlato i druge plemenite kovine, poručuje Turk.