NOVI POTOP CROBEXA

Na kraju dana popustila i dionicaT-HT-a

02.03.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Crobex je nastavio i danas silaznom putanjom zahvaljujući strahovima od sve dublje recesije u Hrvatskoj i izrazito depresivnom raspoloženju na svjetskim burzama. Rasprodaja je kulminirala krajem dana te je Crobex završio u minusu od čak 3,73 posto, uz redovni promet od 46,7 milijuna kuna

Donica T-HT-a, koja je veći dio dana odolijevala korekciji, na kraju je ipak popustila pretrpjevši pad od 2,32 posto na 221 kunu. Danas je bio zadnji dan za kupnju s pravom isplate prvog dijela dividende, a gotovo 29 milijuna kuna prometa svjedoči o iznimno visokoj potražnji.

Među dionicama s milijunskim prometom najveći gubitnik je IGH s dvoznamenkastim padom zaključne cijene. Značajne gubitke pretrpjele su i ostale građevinske dionice poput Tehnike, Hidroelektre i Ingre.

Dionica Ine dotaknula je novi povijesni minimum na 997 kuna, a trgovinski dan završila je na tisuću kuna.

U veljači je zabilježen rast redovnog prometa dionicama od 9,3 posto, a gotovo cijela burzovna trgovina koncentrirana je u 12 najlikvidnijih dionica koje su jedine pojedinačno ostvarile mjesečne promete veće od 10 milijuna kuna, pokazuje mjesečni izvještaj Zagrebačke burze. Najveći dio trgovine dionicama (29,2 posto) otpada na dionicu T-HT-a, koja je zajedno s dionicom Atlantske plovidbe ostvarila polovicu ukupnog redovitog burzovnog prometa. Dionice HT-a i JANAF-a jedine su među pedesetak najtrgovanijih koje bilježe mjesečni rast cijene.

Službeni burzovni indeks CROBEX od kraja siječnja do početka ožujka pao je 17,7 posto, a među najlikvidnijim dionicama najveći pad cijene pretrpjeli su IGH (-40,00 posto), Ingra (-40,01 posto), Dalekovod (-30,00 posto) i Končar Elektroindustrija (-41,78 posto).

Europski burzovni indeksi danas su oštro pali, a pod najvećim je pritiskom financijski sektor zbog novih loših vijesti iz europskih i američkih banaka.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje