DEPRESIVNA BURZA

Crobex u padu unatoč skoku T-HT-a

27.02.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Unatoč skoku T-HT-a, vrijednost Crobexa spustila se u petak za 1,81 posto, ispod psihološke razine od 1.400 bodova. Na tjednoj razni, pak, Crobex je izgubio na vrijednosti 5,56 posto

Na dan objave rezultata i najave izdašne dividende, dionica T-HT-a ostvarila je gotovo tri četvrtine današnjeg redovnog prometa, koji je iznosio 45,5 milijuna kuna. Cijena T-HT-ove dionice porasla je za 3,95 posto na 228,90 kuna.

U protekloj financijskoj godini T-HT ostvario je konsolidirani rast prihoda od 2,7 posto, na 8,8 milijardi kuna. Uprava je predložila dividendu od 29,99 kuna po dionici, što je više od prošlogodišnje dividende koja je iznosila 29,56 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti u dva dijela, predujam u iznosu od 12,84 kune isplatiti će se do 9. ožujka, a preostali iznos do 18. svibnja.

Za razliku od T-HT, ulagače je neugodno iznenadila Ina, informacijom da je prošlu godinu završila s konsolidiranim gubitkom od 1,1 milijardi kuna. Cijena Inine dionice je tijekom trgovine pala na povijesno najnižih 1.002 kuna, da bi zaključila minusom od 5,06 posto na 1.029 kuna.

Osim T-HT još su samo tri izdanja prometom uspjela nadmašiti milijun kuna: Atlantska plovidba koja je pala za 5,63 posto, Dalekovod (-5,86 posto) te Slavonski ZIF, koji je ostvario dvoznamenkasti rast cijene. Na strani istaknutih gubitnika našli su se Ericsson Nikola Tesla, Končar Elektroindustrija, IGH i Viadukt.

Europske burze u petak su bile pritisnute gubicima farmaceutskih dionica zbog vijesti da je američkim prijedlogom proračuna predviđeno obuzdavanje potrošnje, kako bi se potrošačima omogućila kupnja jeftinijih lijekova, a farmaceutskim kompanijama onemogućeno sklapanje sporazuma koji bi priječili konkurenciju generičkih lijekova.

Pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje