IZAZOVNA GODINA

Ericsson NT: Visoka dividenda unatoč padu dobiti

21.02.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Unatoč negativnom ekonomskom okruženju, Ericsson Nikola Tesla je u prošloj godini povećao profitabilnost i novčani tijek, što tvrtki omogućuje isplatu predložene dividende u ukupnom iznosu od 190 kuna po dionici

'Protekla godina bila je izuzetno teška i zahtjevna, a obilježena je nastavkom trendova iz 2009', naglasila je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave, komentirajući pad prihoda od prodaje za 13 posto (sa 1,40 na 1,22 milijarde kuna) i smanjenje knjiženih narudžbi za 5 posto (na 1,31 milijardu kuna).

Cijena dionice skočila više od 10 posto

Vijest o izdašnoj dividendi potaknula je potražnju na burzi pa je do 13 sati cijena Tesline dionice porasla za čak 11,17 posto, na 1.625 kuna.

Osjetno slabija prodaja posljedica je usporavanja kapitalnih investicija telekom operatera u Hrvatskoj te manjih izdvajanja države za infrastrukturne projekte na području ICT-a. Manji volumen poslovanja na domaćem tržištu donekle je kompenziran porastom poslovnih aktivnosti na izvoznim tržištima, prvenstveno u Bjelorusiji i Bosni i Hercegovini, te na tržištu matične kompanije.

'Unatoč zahtjevnom poslovnom okruženju, zadržali smo dobru tržišnu poziciju te ostvarili planiranu profitabilnost i jačanje novčanog tijeka', istaknula je Kovačević. Uslijed otpisa potraživanja na kazahstanskom tržištu te manje dobiti od financijskih aktivnosti ostvarena je dobit od 24 milijuna kuna, što je 81,3 posto manje nego 2009.

Međutim, isključujući jednokratni otpis potraživanja u Kazahstanu (u iznosu od 126,5 milijuna kuna), tvrtka je ostvarila neto dobit od 150,5 milijuna, što predstavlja povećanje od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu. Značajno je porasla i bruto marža koja je dostigla 16,9 posto, za razliku od 13,3 posto u 2009. godini.

Novčani tijek iz poslovnih aktivnosti dostigao je 366,4 milijuna kuna i bio je preko 60 posto viši nego 2009. U izvješću se navodi da ostvareni novčani tijek uključuje naplatu 150 milijuna kuna kazahstanskog potraživanja.

Zahvaljujući snažnom novčanom tijeku, stanje raspoloživih novčanih sredstava poraslo je na 673 milijuna kuna, što omogućuje isplatu dividende na razini iz 2009. godine. Stoga je Uprava predložila isplatu redovne dividende od 20 kuna i izvanredne dividende od 170 kuna, što ukupno iznosi 190 kuna po dionici

U ovoj godini Ericsson Nikola Tesla planira daljnji razvoj, isporuku i rast naprednih usluga, u segmentu ICT rješenja za industriju nastavit će razvoj i nadogradnju infrastrukturnih sustava te će nastaviti sa procesom uvođenja novih tehnologija te sudjelovati u razvoju i kreiranju novih tehnologija.

Predstavnici kompanije predstavili su i Ericsson Mobile Health (EMH) sustav za udaljeni medicinski nadzor pacijenata koji je namijenjen mjerenju medicinskih parametara na pacijentima koji nisu u bolnici, a imaju dugotrajno stabilno medicinsko stanje.