USPJEŠNA 2010.

Ina: Iz gubitka u dobit od 958 milijuna kuna

15.02.2011 u 12:23

Bionic
Reading

'Nakon dvije izazovne godine, stabilizirali smo Ininu financijsku poziciju', pohvalio se Zoltan Aldott, predsjednik uprave, predstavljajući poslovne rezultate za prošlu godinu, u kojoj je Ina ostvarila dobit od 958 milijuna kuna. Usporedbe radi, u 2009. godini poslovala je s gubitkom od 385 milijuna kuna. Inini prihodi porasli su za 15,2 posto na 27,8 milijardi kuna, a EBITDA je skočila gotovo 80 posto, dosegnuvši 5,04 milijarde kuna

'Rezultati su uglavnom posljedica veće proizvodnje ugljikovodika u Sjevernom Jadranu i Siriji, čime su potvrđeni napori uloženi u ključne projekte u periodu ekonomske i financijske krize', naglasio je Zoltan Aldott, predsjednik uprave.

'Ina danas posluje na mnogo višem nivou nego prethodnih godina', rekao je Aldott i ustvrdio da su u 2010. postignute uštede veće od 450 milijuna kuna.

Rezultatima istraživanja i proizvodnje, dodatno su pogodovale sve bolje okolnosti poslovanja zbog sve viših cijena nafte, dok su rafinerije i marketing poslovali bolje, ali i dalje s gubitkom.

'Dobit bez jednokratnih stavki dostigla je 1.558 milijardi kuna, naglasio je Bojan Milković, izvršni direktor, napominjući da je jedna od značajnih izvanrednih stavki bio trošak zbrinjavanja 1.500 ljudi, u iznosu od 389 milijuna kuna.

Najveći negativni utjecaj na poslovanje i dalje ima plinski biznis, koji je generirao gubitak od 335 milijuna kuna. Poslovanje je opterećeno i velikim financijskim troškovima, među kojima su značajna stavka negativne tečajne razlike. Zbog deprecijacija kune u četvrtkom tromjesečju pretrpljeni su gubici u vrijednosti od 263 milijuna kuna.

U 2010. godini kapitalna ulaganja Ina Grupe iznosila su 2,89 milijardi kuna, dok su godinu ranije iznosila 4,5 milijardi kuna, a smanjena su zbog prilagođavanja investicijskog proračuna trenutnim tržišnim okolnostima, financijskom položaju i vlastitim sposobnostima stvaranja novca, kaže se u izvještaju.

Glavnina kapitalnih ulaganja u prošloj godini odnosila se na istraživanje i proizvodnju, i to 1,47 milijardi kuna, prvenstveno za razradne radove u Siriji i na Sjevernom Jadranu. Za modernizaciju rafinerija u Rijeci i Sisku utrošeno je 1,33 milijarde kuna.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Aldott je najavio daljnje poboljšanje efikasnosti poslovanja, razvoj i proširenje domaćeg i inozemnog portfelja u segmentu istraživanja i proizvodnje te nastavak investicija u modernizaciju rafinerija i mreže benzinskih postaja.

Kroz efikasnije upravljanje troškovima do 2012. Ina planira ostvariti i dodatne uštede od 550 milijuna kuna. 'Naš cilj je unaprijediti Inu da postane vodeća naftna kompanija u jugoistočnoj Europi', zaključio je Aldott.