DRŽAVNI POTICAJ

Stambeni krediti s kamatom manjom od dva posto

10.02.2011 u 08:43

Bionic
Reading

Država će sa 66 posto subvencionirati kamatnu stopu stambenih kredita za kupnju prve nekretnine, s tim da kredit ne smije biti veći od 100 tisuća eura u kunama dok je maksimalna visina kamatne stope pet posto godišnje i ostaje fiksna prve četiri godine kredita, piše Večernji list

Uvjet kupnje je novogradnja čija je najveća cijena kvadrata (s PDV-om) 1900 eura. Glavne su to izmjene zakona kojim se nastoji potaknuti tržište nekretnina, odnosno prodaja sagrađenih stanova, a koje će idući tjedan u proceduru. U praksi to znači da će građani prve četiri godine stambenog kredita plaćati 1,7 posto kamata, ali moguće i manje.

Naime, točan iznos kamata ovisit će o bankama koje će sa svojim uvjetima konkurirati na javnom pozivu, a država će odabrati onu koja ponudi najpovoljnije kamate. No, državna subvencija nije nepovratna

Subvencionirani iznos korisnici ovakvog kredita, kako doznaje Večernji list, državi će vratiti nakon njegova isteka – i to u roku od 60 mjeseci. U počeku će, planira se, biti riječ o beskamatnom povratu dok tijekom otplate najviši iznosi neće biti veći od kamata koje će vrijediti sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

Nadalje, rok otplate kredita ne može biti dulji od 25 godina i rata ne smije biti veća od polovice mjesečnih primanja kućanstva, odnosno osobnog primanja nositelja kredita.