OŽIVLJAVANJE TRŽIŠTE KAPITALA

Hrvatska poštanska banka kandidat za IPO

31.01.2011 u 12:48

Bionic
Reading

'Hrvatska poštanska banka mogla bi biti dobra investicijska priča', poručio je Čedo Maletić na predstavljanju poslovnih rezultata u 2010. godini, najavljujući potrebu nove dokapitalizacije

Banka je ostvarila neto dobit od 50,5 milijuna kuna, a operativna je dobit iznosila 195,5 milijuna kuna. Neto dobit bila je znatno manja od operativne zbog dodatnih rezerviranja za loše plasmane u iznosu od 139,8 milijuna kuna.

'Oko 105 milijuna kuna dodatnih rezervacija odnosi se na pravne osobe, a 35 milijuna kuna na fizičke osobe', naglasio je Maletić, dodajući da su se loši plasmani najviše povećali u djelatnostima trgovine, turizma i hotelijerstva te proizvodnji alternativnih goriva.

Imovina banke porasla je za 5,8 posto na 14,8 milijuna kuna, pri čemu su najveći doprinos rastu dali krediti pravnim osobama. Depoziti su rasli po stopi od šest posto, a najviše su povećani depoziti stanovništva. 'To je dokaz da se, nakon svega što se dogodilo, vraća povjerenje klijenata', pohvalio se Maletić.

Neto prihod od kamata u 2010. godini viši je za 11,1 posto u odnosu na 2009. unatoč padu prihoda od kamata za 12,6 posto. Razlog tomu je viši udio loših plasmana koji ne ostvaruju kamatne prihode, ali i činjenica da je banka tijekom prošle godine smanjila kamatne stope na kredite. No pozitivan efekt na neto prihode od kamata polučilo je znatno smanjenje kamatnih troškova, osobito prema financijskim institucijama.

Unatoč širenju bankomatske mreže, otvaranju pet novih poslovnica te uvođenju novog IT sustava, opći administrativni troškovi i troškovi amortizacije su smanjeni za 14,9 milijuna kuna.

Zahvaljujući provedenoj dokapitalizaciji krajem godine, banka je značajno ojačala kapitalnu osnovu i ona iznosi 1,2 milijardi kuna, a stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala na kraju godine iznosila je 16,91 posto.

Unatoč solidnoj adekvatnosti kapitala, Maletić je najavio potrebu nove dokapitalizacije zbog ambicioznih planova rasta te zbog činjenice da se u jamstvenom kapitalu nalazi 200 milijuna kuna hibridnih depozita koji se od sredine godine neće uračunavati u jamstveni kapital.

U 2011. u HPB-u planiraju udvostručiti dobit na osnovama rasta kredita od 10 posto i daljnjeg rezanja troškova. Posebnu pažnju posvetit će širenju mreže poslovnica. 'Planiramo otvoriti osam poslovnica, tri u Zagrebu te po jednu u Karlovcu, Sisku, Bjelovaru, Čakovcu i Koprivnici, gdje dosad nismo bili prisutni', najavio je Maletić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o intervencijama za kredite, Maletić je naglasio da se nova Uprava vodi isključivo načelima bankarskog poslovanja te da svi klijenti prolaze istu proceduru.