ZBOG PADA PROMETA

Kriza gasi brokerske kuće

24.02.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Posljedice krize na burzi nisu samo osjetili dioničari čija se imovina 'otopila' zbog oštrog pada cijena dionica, nego i brokerske kuće koje je znatno pogodio pad prometa

Prva žrtva je brokerska kuća Apex vrijednosnica, kojoj je Hanfa jučer privremeno zabranila raspolaganje financijskim instrumentima i novčanim sredstvima svih klijenata, zbog neaktivnosti. Zbog krize se tamo smanjio broj zaposlenih, da bi na kraju preostali brokeri dali kolektivni otkaz, tako da tvrtka od kraja siječnja stvarno ne posluje.

Budući da brokeri žive od provizija na realizirane transakcije, u vremenima kada je obujam trgovine nizak, njihovo poslovanje znatno je otežano. A drastičan pad prometa posljednjih mjeseci pokazuju brojke; tako je u siječnju redovan promet dionicama na Zagrebačkoj burzi iznosio oko 500 milijuna kuna, dok je u prosincu bio 700 milijuna kuna, a mjesec ranije oko 850 milijuna kuna. Brojke su još poraznije usporedimo li ovogodišnji siječanj s prošlogodišnjim, u kojem je redovan promet iznosio dvije i pol milijarde kuna.

U Hrvatskoj posluje oko pedesetak brokerskih kuća, njihove provizije spuštaju se ispod jedan posto, a kada je u pitanju internetsko trgovanje, znatno su niže i iznose od 0,25 do 0,6 posto po transakciji.

Poznavatelji ove industrije navode da jedna mala brokerska kuća mjesečno ima troškove od 40.000 do 50.000 kuna. Znači da im je mjesečno potrebno barem pet milijuna kuna prometa da bi se pokrili minimalni troškovi poslovanja, ako uzmemo da im je provizija po transakciji 0,8 posto.

Osim pada likvidnosti, financijski teret malim brokerskim kućama donosi i Hanfa koja, primjenjujući regulativu EU-a, od srpnja uvodi rigoroznije uvjete poslovanja. Temeljni kapital umjesto dosadašnjih (za uobičajeni opseg poslova) penje se sa 400.000 kuna na čak milijun kuna. Pored dokapitalizacije, dodatni troškovi predstavljat će im veća pričuva i osiguranje ulaganja. Restriktivna regulativa primjenjivat će najstrože zakone EU-a iako se hrvatsko tržište kapitala prema razvijenosti ne može mjeriti s europskim susjedima.

A da se kriza već počela osjećati u financijskoj industriji, pokazuje i nedavna najava smanjenja broja zaposlenih u Fima grupaciji, čija je članica Fima-vrijednosnice jedna od vodećih brokerskih kuća.

U protekloj godini, najuspješnija brokerska kuća po ostvarenom prometu bila je Erste vrijednosni papiri s udjelom od 12,4 posto, koja je s vodeće pozicije istisnula Intercapital koji je pet godina zaredom osvajao titulu najuspješnije brokerske kuće, a na trećem su mjestu brokeri Privredne banke Zagreb. Vodeće brokerske kuće u protekloj godini nisu zabilježile značajniji pad prometa unatoč drastičnom padu cijena dionica i osjetno slabijem trgovanju u drugom dijelu godine. Promet se koncentrirao prema deset najuspješnijih brokerskih kuća, tako da i to utječe na to da manje brokerske kuće sve teže preživljavaju.