Novac OŠTAR PAD CIJENA

Crni siječanj za zlato i srebro

Cijena zlata spustila se danas na desetotjedni minimum. Unca zlata (31,1 gram) prodavala se po cijeni ispod 1.325 dolara, što se nije dogodilo još od studenoga prošle godine

Ovogodišnji je siječanj najslabiji mjesec za plemenite kovine u više od godinu dana, budući da se vrijednost zlata u odnosu na američki dolar smanjila za više od šest posto, a srebro je potonulo za čak 12 posto. Zadnji put smo tako veliku korekciju doživjeli u prosincu 2009. godine, kada je cijena zlata pala za oko sedam posto.

Ipak, velika potražnja za plemenitim kovinama u fizičkom obliku (nakit, kovanice, poluge) u Indiji i Kini, ali i u drugim azijskim zemljama potvrđuje kako je trenutni pad cijene samo epizoda u nastavku dugoročnoga trenda prema višim razinama.

Nemali broj investitora koji se na tržištu klade na pad cijena plemenitih kovina ovu su korekciju iskoristili kako bi smanjili svoju izloženost prema zlatu i srebru. Proces oslobađanja od tzv. 'kratkih pozicija' u portfeljima ulagača srednjoročno bi mogao značiti dodatni poticaj za rast cijena.

No zasad se čini da je sentiment nenaklonjem plemenitim kovinama te da su ulagači spremni preuzimati znatno veće rizike na tržištima dionica i obveznica. Analitičari tvrde kako je smirivanje situacije u eurozoni smanjilo zabrinutost ulagača, pa investitori u zlato više ne traže sigurnu luku za svoj novac.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još