APETIT ZA RIZIKOM

Dobri gospodarski podaci poduprli rast eura

18.01.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Euro je u utorak ojačao na međunarodnim tržištima dionica na krilima pojačanog apetita ulagača za rizikom nakon što je utjecajni njemački pokazatelj ukazao na snažan rast najvećeg europskog gospodarstva, pogurnuvši u drugi plan strahove vezane uz dužničke brige eurozone

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,8 posto na 1,3401 dolar. Dobio je na vrijednosti i prema jenu, i to 0,5 posto, te se njime trgovalo po 110,44 jena.

Indeks povjerenja njemačkih ulagača koji izrađuje ugledni Centar ta europska gospodarska istraživanja (ZEW) sa sjedištem u Mannheimu poskočio je u siječnju na 15,4 boda, sa 4,3 boda u prosincu, nadmašivši očekivanja analitičara.

To je dalo podršku euru za nastavak rasta koji je potaknulo izvješće da Rusija razmišlja o ulaganju u državne obveznice eurozone.

Ruski ministar financija Aleksej Kudrin u utorak je kazao kako ta zemlja podupire napore eurozone usmjerene na podvlačenje crte pod dužničku krizu, te da razmišlja o ulaganju u obveznice Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF).

Istodobno je zanijekao tvrdnje iz jednog izvješća da je Moskva, vlasnik trećih po veličini svjetskih valutnih rezervi, spremna nastaviti kupovati španjolski dug. Kupovine su obustavljene nakon sniženja španjolskog kreditnog rejtinga u studenome.

Rast jedinstvene europske valute ograničile su pak nastavljene neizvjesnosti oko europskih planova vezanih uz proširenje zajmodavnih kapaciteta fonda za financijsku stabilizaciju eurozone.

'Visoka vrijednost ZEW-a samo pridodaje pozitivnom raspoloženju', ocjenjuje Audrey Childe-Freeman iz JP Morgan Private Banka. 'Nakon prošlotjednih komentara Europske središnje banke (ECB) o inflaciji, pojačan je apetit ulagača za rizičnijim ulaganjima, te valutno tržište počinje nagrađivati valute za čije kamatne stope vjeruje da će se početi normalizirati', dodaje.

Sumnje u skori dogovor europskih ministara financija o proširenju zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda i dalje su Ahilova peta jedinstvene valute. Ministri su se u utorak dogovorili da bez puno žurbe razmotre sve opcije vezane uz EFSF, odgodivši objavu rezultata novih testova izdržljivosti europskih banaka za drugu polovicu godine.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je skočila na najvišu razinu u osam tjedana prema dolaru od 1,6060 dolara, nakon daleko viših od očekivanih podataka o inflaciji u prosincu.