Novac KOMPROMISNO RJEŠENJE

Mali dioničari LRH predlažu zajedničku ponudu

Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela (LRH) u otvorenom pismu predsjednici Vlade Jadranki Kosor predlaže da Grad Opatija i SN Holding objave zajedničku ponudu za preuzimanje LRH i tako oslobode Grad Opatiju obveze objavljivanja samostalne ponude te zaštite interese malih dioničara

Na Grad Opatiju i još tri općine Hrvatski fond za privatizaciju 2007. godine je prenio 25 posto plus jednu dionicu LRH, što je Grad prihvatio unatoč upozorenjima Hanfe da time preuzima obvezu objave ponude za preuzimanje, podsjeća se u pismu. Hanfa je potom izdala rješenje o obvezi objave ponude, a Grad Opatija je izbjegava podnijeti jer bi ga mogla stajati bankrota, pri čemu ne vodi računa o interesu malih dioničara, kaže se u pismu.

Zbog nepoštivanja obveze objave ponude Grad Opatija ne može raspolagati svojim dionicama pa tako niti glasovati na Skupštini LRH-a što većinskom vlasniku, SN Holdingu, omogućava potpunu kontrolu nad kompanijom, dodaje se.

Primjerice, SN Holding može bez suglasnosti Grada i malih dioničara dokapitalizirati tvrtku i smanjiti udio ostalih dioničara, među kojima su mali dioničari i Grad Opatija.

Rješenje koji nudi Udruga malih dioničara podrazumijeva da Grad Opatija i SN Holding objave zajedničku ponudu za preuzimanje, ali prema obvezi Opatije i to u dionicama iz portfelja HFP-a. Za tu ponudu moralo bi se osigurati znatno manje jamstvo, a dionice koje bi u ponudi bile prikupljene pripale bi HFP-u pa bi se zapravo napravila zamjena jedne dionice LRH za neke druge dionice u vrijednosti od 6.000 kuna.

SN Holding je 4. siječnja ove godine objavio ponudu za preuzimanje LRH-a u kojoj nudi 2.250 kuna po dionici. SN Holding u vlasništvu ima 61,13 posto dionica LRH-a, a predmet ponude za preuzimanje su preostale dionice. Uprava LRH je ponudu SN Holdinga ocijenila prihvatljivom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još