NOVI POKUŠAJ

Mol će izaći s bogatijom ponudom dioničarima Ine?

Bionic
Reading

Mol bi mogao izaći s novom ponudom malim dioničarima kako bi preuzeo većinski udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji

Mađari su 15. prosinca neuspješno pokušali male dioničare koji drže više od osam posto udjela privući ponudom od 2.800 kuna po dionici i preuzeti većinski paket.

Kad istekne sadašnja ponuda, a to će biti danas, MOL će vjerojatno izaći s novom ponudom malim dioničarima kako bi preuzeo većinski udio u hrvatskoj kompaniji i time potvrdio svoja sadašnja upravljačka prava, što je očekivani slijed događaja još od početka privatizacije Ine 2003. godine – procjenjuju ekonomski analitičari Ante Babić i Ljubo Jurčić u Novom listu.

Cijena dionice Ine na Zagrebačkoj burzi od sredine prosinca do danas skočila je na oko 3.200 kuna, a trgovina njome u nekoliko tjedana popela se na nezapamćenih nekoliko stotina milijuna kuna. No prodane dionice nisu otišle u vlasnički portfelj MOL-a, nego su ih po cijeni većoj od 2.800 kuna uglavnom kupila četiri hrvatska obavezna mirovinska fonda.

'Mislim da će se stvari oko dionice Ine, a time i njezina cijena, smiriti negdje do ljeta, procjenjuje Ljubo Jurčić. To može potrajati i dulje ako MOL bude povukao potez koji će potaknuti nove transakcije tom dionicom. Svjedočimo procesu uređivanja odnosa u Ini, a stvari će se smiriti kada MOL bude konsolidirao svoje vlasništvo (većinsko), nakon što mu prvi pokušaj nije uspio', smatra Jurčić.

Ante Babić podsjeća da je hrvatska javnost već svjedočila preuzimanju jedne velike kompanije, Plive. Za nju su se borili američki Barr i islandski Actavis, međutim, razlika spram Plive je u tome što MOL u preuzimanju Ine nema pravog suparnika.

'Čudi me što Vlada, kad smo već krenuli u prodaju Ine MOL-u, nije mađarskoj kompaniji pustila kupnju dionica Ine, kaže Babić koji vjeruje da mirovinski fondovi udjele u naftnoj tvrtki kupuju u dosluhu s Banskim dvorima i pritom se kockaju našim mirovinama', kazao je Babić.

Jurčić kaže kako se ovdje ne radi o tome koliko vrijedi Ina, odnosno njezina dionica, nego o tome kolika je potražnja za preuzimanjem Ine. 'Teško je očekivati da Inu preuzme netko drugi osim MOL-a, upozorava Jurčić. Istina, potražnju za dionicama uvjetuje i dividenda koja se od njih očekuje, ali kad je riječ o preuzimanju Ine, ona nema konkurentskih kupaca. Stoga se, prema mišljenju Jurčića, sadašnja cijena dionice Ine teško može održati, a to što se sada s njome događa, tipičan je primjer špekulativnog incidenta', izjavio je Jurčić.

Poslovni dnevnik piše kako je najzanimljivija uloga 'američkog igrača' koji se u igru oko Ine uključio naknadno, a prema njihovim neslužbenim procjenama, u 20-ak je dana u Inine dionice 'upucao' oko 300 milijuna kuna (oko 40 milijuna eura), osvojivši oko 0,9 posto udjela.

Već danima se nagađa kako 'američki ulagač' ipak igra za Mol, ali ne kroz čvrsti aranžman nego vjerojatno kroz meki dogovor o kasnijoj preprodaji stečenog paketa Mađarima. Stoga se procjenjuje da je povećani angažman rezultat Molove procjene da mu je operacija privatne ponude osuđena na propast pa je signalizirao spomenutom ulagaču zainteresiranost za tiho savezništvo.