Novac UPITNO POVEĆANJE KAPITALA

Hanfa stopirala trgovanje dionicama Luke Ploče

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naložila je danas Zagrebačkoj burzi da privremeno obustavi trgovanje dionicama Luke Ploče dok javnost ne bude ispravno i točno obaviještena o okolnostima pod kojim se namjerava javnom ponudom provesti postupak povećanja temeljnog kapitala Luke Ploče

Kako se navodi u obrazloženju Hanfe, 15. prosinca 2010. u Narodnim novinama je objavljen saziv na izvanrednu glavnu skupštinu Luke Ploče na kojoj se između ostalog predviđa donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju redovnih dionica ulozima u novcu.

Prema tom prijedlogu, povećanje temeljnog kapitala će se provesti javnom ponudom dionica, uplatom u novcu, u dva kruga (u prvom sudjeluju postojeći dioničari koristeći pravo prvenstva, a u drugom sve osobe sa sjedištem ili prebivalištem u Hrvatskoj), 'pri čemu će raspon cijene te konačnu cijenu dionica u javnoj ponudi utvrditi Uprava uz suglasnost Nadzornog odbora, s tim da se nove dionice ne mogu izdati za iznos koji je manji od nominalnog iznosa dionice, odnosno 400 kuna po dionici'.

Osim tih informacija Luka Ploče o predloženom povećanju temeljnog kapitala nije službeno iznosila nikakve druge informacije.

Međutim, prema podacima kojima Hanfa raspolaže, član Uprave Ivan Pavlović, u siječnju gostujući u radijskoj emisiji iznio, vezano za postupak povećanja temeljnog kapitala, iznio dvije informacije koje nikad ranije nisu objavljene investicijskoj javnosti.

'Prva informacija se odnosi na raspon cijene u postupku povećanja temeljnog kapitala - iznesen je raspon cijene od 1.200 do 1.500 kuna za prvi krug upisa, a druga informacija se odnosi na vraćanje novca upisnicima u prvom krugu - izneseno je da će se u slučaju naknadno postizanja niže cijene upisnicima u prvom krugu naknadno vratiti razlika u cijeni', navodi Hanfa.

Hanfa je 11. siječnja zatražila očitovanje o detaljima planiranog postupka dokapitalizacije i objavu informacije javnosti, no iz Luke Ploče do danas nisu dobili službeno očitovanje.

Osim toga, danas se u jednim poslovnim novinama iznosi informacija da će raspon cijene u dokapitalizaciji biti između 800 i 1.500 kuna po dionici, navodi se u obrazloženju.

Hanfa ocjenjuje da informacija o točnom rasponu cijene i eventualnom vraćanju razlike u cijeni predstavljaju prema svom sadržaju povlaštenu informaciju koju je izdavatelj, sukladno Zakonu o o tržištu kapitala, obvezan bez odgode objaviti na zakonom propisan način.

Slijedom toga, Hanfa je ocijenila da je privremena obustava trgovanja dionicom Luke Ploče, dok javnost ne bude točno i potpuno obaviještena o svim okolnostima koje u navedenom slučaju predstavljaju povlaštenu informaciju, donesena u svrhu zaštite interesa ulagatelja, navodi se u obrazloženju rješenja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još