OGRANIČENJE PONUDE

PBZ Card i Amex ukinuli gotovinske kredite

28.11.2008 u 11:29

Bionic
Reading

Privredna banka Zagreb odnosno njezina kartičarska kuća PBZ Card, zasad su jedini na hrvatskom tržištu ukinuli gotovinske kredite odobravane putem American Express (Amex) kartica, piše poslovni tisak

U banci kažu da je do te 'modifikacije ponude došlo s obzirom na trendove koji idu u smjeru ograničenja potrošnje'. Dodaju i kako je riječ o privremenoj mjeri te da su klijentima, korisnicima kartica, i dalje na raspolaganju ostali oblici potrošnje po Amex karticama, poput kupnje na rate, potrošačkih i revolving kredita te gotovinski krediti koje odobrava sama Privredna banka, prenosi Banka.hr.

Iz PBZ Carda kažu da je njihov potez sukladan stanju na tržištu i makroekonomskim prognozama za nadolazeće razdoblje u kojima se nazire opći trend ograničenja potrošnje u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Na ukidanje gotovinskih kredita preko kreditnih kartica zasad se odlučio samo PBZ Card, dok ostale banke izdavatelji kreditnih kartica Diners Club Adriatic, MasterCard i Visa u ovoom trenutku ne planiraju slične poteze u ovoj godini. Restriktivna kreditna politika, u koju su i domaće banke krenule uslijed globalne financijske krize, u Hrvatskoj se zasad svodi na najave bankara da će primjenjivati strože uvjete kreditiranja i ocjenjivanja kreditnog rejtinga klijenata.

Podaci iz agregiranog izvješća HNB-a s kraja trećeg kvartala govore kako su građani kod banaka imali odobrenih 5,53 milijarde kredita po kreditnim karticama. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je bilo odobreno 4,6 milijardi kredita to predstavlja porast od 20 posto