NA METI GRAD OPATIJA

Mali dioničari Liburnie žale se Upravnom sudu

10.01.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela (LRH) podnijela je Upravom sudu podnesak iz kojeg se vidi da Grad Opatija priznaje kako svojih 25 posto plus jednu dionicu LRH-a nije stekao izvorno, pa je dužan objaviti obvezujuću ponudu za preuzimanje LRH-a po cijeni dionice od 6.000 kuna

Na sjednici Gradskog vijeća Opatije, koja je održana 8. rujna prošle godine, pročelnica Ureda Grada Opatije Helena Masarić izjavila je da, prilikom donošenja zaključka o sklapanju kasnije poništene sudske nagodbe u vezi s dionicama LRH-a, Grad Opatija odustaje od tvrdnje o izvornom stjecanju dionica LRH-a, podsjeća se u priopćenju Udruge.

Mali dioničari LRH-a u nekoliko su navrata upozoravali opatijske čelnike na neodrživost sudske nagodbe kojom su vlastitu nagodbu s Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP) o stjecanju dionica LRH-a pokušavali proglasiti ništavnom. Time se, zapravo, želi izbjeći obveza podnošenja ponude za dionice LRH-a malim dioničarima, i to jednom tvrdeći kako je dionice LRH-a Opatija stekla izvorno, a drugi puta kako ih je stekla protuzakonitim sporazumom s HFP-om.

Mali dioničari razumiju problem Opatije s obvezom o predaji ponude i spremni su na kompromis sa svim uključenim stranama, no nedopustivo je zaobilaženje zakona zbog kojeg su dionice Grada blokirane, čime najveći pojedinačni vlasnik kompanije, SN Holding, ima apsolutnu kontrolu nad LRH-om i to vješto koristi za svoje interese, kaže se u priopćenju.

Pozivamo Hanfu da u svojoj žalbi Upravnom sudu upotrijebi to što je Opatija priznala da dionice nije stekla izvorno i time omogući završetak procesa koji se vode na Trgovačkom sudu u Rijeci, ističe predsjednik Udruge malih dioničara LRH-a Dražen Nikolić

Oko 1800 malih dioničara trenutno posjeduju 13,8 posto dionica LRH-a. To su uglavnom radnici i bivši radnici kompanije koji su dionice stekli za vrijeme pretvorbe i tada ih plaćali oko 1000 DEM, a ostatak su pojedinačni ulagači iz Hrvatske i inozemstva koji su svoje dionice uglavnom stekli 2007. kupujući ih od današnjeg većinskog vlasnika, SN Holdinga, po cijeni od 6.000 kuna, kaže se u priopćenju.